Slik lurte Unabomberen politiet

Foto: Scanpix/AFP

FBI har gått ut med bevismateriale som aldri ble brukt i saken mot den såkalte Unabomberen, som herjet fra 1978 til 1995.

29.11.06 08:57

Ti år etter at FBi arresterte Unabomberen kaster gamle beviser nytt lys over hva han tenkte og hvordan han klarte å lure myndighetene så lenge.

Bomber i posten

FBI har gitt fjernsynsstasjonen PKIX-TV bevis fra etterforskningen av Theodore Kaczynski, som ble arrestert for en serie brevbomber. Kaczynskis bomber tok tre menneskeliv og såret 23 i perioden 1978 til 1995. FBI fant aldri selv fram til Kaczynski, som hele perioden bodde i skogen utenfor landsbyen Lincoln i Montana.

Foto: AP/Scanpix

Bombene var forholdsvis små, men forseggjorte og plassert i vakre treskrin. De fleste ble sendt i posten fra andre delstater.

Mye bevis
Store mengder bevismateriale ble samlet inn til rettssaken, men ble aldri offentliggjort fordi Kaczynski selv erklærte seg skyldig i 1998. Til gjengjeld slapp han dødsdom.

Bevismaterialet omfatter fotografier av skrivemaskinen til Kaczynski, et hjemmelaget gevær og klærne han hadde seg på etterlysningsplakaten. Det ble også funnet flere tusen sider med Kaczynskis notater, melder AP.

Mesteparten var skrevet i kode. Kaczynski var matematiker utdannet ved Harvard og underviste i sin tid ved Berkeley-universitetet i California. Dermed var han i stand til å klekke ut sin egen kode som måtte knekkes av kodeeksperter.

Triks
Notatene viser hva Kaczinsky selv tenkte om sine egne forbrytelser. I forbindelse med en eksplosjon i 1982 skrev han om skadene til en kvinne fra Tennessee: «Ingenting tyder på at kvinnen ble varig funksjonshemmet. Frustrerende at jeg ikke en gang kan lage en dødelig bombe,» skrev han.

Notatene avslører også hvordan Kaczynski klarte å lure myndighetene i 17 år. Etterforskerne fant sko med mindre såler festet på undersiden, slik at det skulle se ut som fotsporene han etterlot seg stammet fra en person med små føtter.

I notatene beskriver han også hvordan han plantet to menneskehår han hadde funnet på en busstasjon til en bombe «for å lure politiet til å tro at hårene tilhørte den som lagde bomben».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.