RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NORDMENN påvirkes i liten grad av dette lovforslaget, men Norge kan bli bedt om å utveksle mer personinformasjon enn i dag.
NORDMENN påvirkes i liten grad av dette lovforslaget, men Norge kan bli bedt om å utveksle mer personinformasjon enn i dag. (NTB Tema)

Slik påvirkes Norge av USAs kommende visumlov

Representantenes hus har vedtatt nye retningslinjer for sitt visum-unntaksprogram.

NEW YORK (Nettavisen): Tirsdag stemte Representantenes hus i USA fram et nytt lovforslag med overveldende flertall – 407 mot 19 stemmer – som gjør det vanskeligere å komme inn i landet.

Lovforslaget kom som en reaksjon på terrorangrepene i Paris og ble aktualisert gjennom massedrapene i San Bernardino.

- Å holde det amerikanske folket trygt vil alltid være førsteprioritet for Representantenes hus. Nå har vi tatt et stort skritt framover i vårt forsøk på å forhindre utenlandske terrorister i å komme hit, sier speaker Paul Ryan.

Loven vil føre til at innbyggere fra Irak, Syria, Iran og Sudan ikke kan benytte seg av USAs «Visa Waiver Program» (visum-unntaksordning), men må søke om ordentlig visum før de får lov til å reise inn til USA.

Personer som har besøkt disse landene de siste fem årene må også søke om ordinært visum.

For Norges del er det ingen endringer som vil merkes på kroppen, men våre myndigheter må være villig til å dele personinformasjon med USA for å fortsette å være en del av visum-unntaksordningen.

Det republikanske lovforslaget, som har fått støtte fra de fleste demokratene, ber også om at man utvider informasjonsutvekslingen mellom USA og de 38 landene som er med i unntaksordningen.

Amerikanske myndigheter skal årlig evaluere hvilke land som skal falle innunder unntaket. Den nye loven vil gi Sikkerhetsdepartementet full rett til å stryke et land fra listen dersom det ikke er fornøyd med informasjonsdelingen.

Senatet kan ifølge CNN også komme til å bli bedt om å vurdere lovforslaget, men det er foreløpig ukjent om og eventuelt når det vil skje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere