RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Arnold berge økonomien

Foto: Robyn Beck (Scanpix/AFP)
Tirsdag skal Californias ferske guvernør Arnold Schwarzenegger fortelle hvordan han skal få delstatens skakkjørte økonomi på beina.

Det hersker stor spenning rundt planen. California er inne i en finansiell krise med et underskudd på nærmere 20 milliarder dollar.

Under valgkampen lovte Schwarzenegger at han skulle få budsjettet i balanse uten at det skulle gå ut over utdanningssektoren og uten at skattene skulle økes. Nøyaktig hvordan dette skulle gjøres, ble det ikke sagt så mye om.

Obligasjonslån
Det er denne planen som skal presenteres tirsdag. Det er ventet at Schwarzenegger vil presentere en plan om å utstede obligasjonslån i stor stil, i tillegg til en spareplan, melder Reuters.

Planen vil danne rammen når politikere samles tirsdag for å diskutere budsjettproblemene. Schwarzenegger vil unngå en bitter strid lik den som forsinket godkjenningen av det forrige budsjettet.

- Statens lovgivere og jeg må skape «mirakelet i Sacramento» - et mirakel basert på samarbeid, velvilje, nye ideer og ønsket om det gode for California på lang sikt, sa Schwarzenegger i sin innsettelsestale.

Tatt i ed
Mandag ble den tidligere skuespilleren tatt i ed som Califronias 38. guvernør. Hans første handling var å oppheve en meget upopulær tredobling av statens registreringsavgift på kjøretøyer. Med et pennestrøk ble dermed inntekter på 4,3 milliarder dollar fjernet fra delstatens budsjett.

Nå blir det opp til republikaneren Schwarzenegger å overbevise det demokratiske flertallet i delstatskongressen om at han klarer å gjennomføre det han har lovet samtidig som han opphever økningen i registreringsavgiften.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere