RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Esa)

Slik skal Beagle 2 lande på Mars

Første juledag lander romsonden Beagle 2 på vår nærmeste naboplanet Mars. Les om hvordan landingen skal foregå og se bilder her.

Sist fredag ble Beagle 2 koblet fra moderfartøyet Mars Express i en vellykket operasjon. Natt til torsdag lander Beagle 2 på Mars, dersom alt går etter planen.

Mens Beagle 2 var koblet til Mars Express, fikk den strøm fra moderromfartøyet. Nå er Beagle 2 helt avhengig av et batteri, som har en levetid på bare omtrent seks døgn. Det er akkurat nok til å rekke fra Mars Express og ned til Mars-overflaten, melder Norsk Astronautisk Forening.

For å spare strøm er nesten ingen systemer i Beagle 2 operative mens fartøyet suser mot den røde planeten. Det sendes heller ingen radiosignaler ut fra Beagle 2, som sier noe om tilstanden om bord. Beagle 2 kommer ikke til å sende ut noen radiosignaler før etter en eventuell vellykket landing.

20.000 km/t
Siden den atskillelsen gikk helt som planlagt, kommer Beagle 2 til å treffe Mars-atmosfæren i rett vinkel og med varmeskjoldet først.

Natt til torsdag vil datamaskinen om bord vekkes til live, slik at landingsprosedyren kan gå som planlagt.

Mars' tyngdekraft gjør at Beagle 2s hastighet i forhold til planeten hele tiden øker, helt frem til varmeskjoldet begynner å merke gassmotstanden i atmosfæren. Beagle 2 kommer til å rase inn i Mars-atmosfæren med en hastighet på omtrent 20 000 kilometer i timen.

1700 varmegrader
Fartsretningen er nesten parallell med Mars-overflaten. Selv om det bare er 120 km ned til overflaten, skal Beagle 2 tilbakelegge flere tusen kilometer gjennom Mars-atmosfæren, før den når overflaten. Temperaturen i varmeskjoldet vil nå 1700 grader celcius.

Når høyden er 7,1 km og hastigheten knapt 1200 km/t, vil den første fallskjermen foldes ut.

Den deler kapselen i to deler, mens den trekker ut hovedfallskjermen. I løpet av de neste 48 sekundene reduseres hastigheten til 335 km/h og høyden til 2,6 km. Pilotfallskjermen kobles da fra og hovedfallskjermen foldes ut.

Gassballonger
275 meter over bakken blir tre store gassballonger blåst opp i løpet av to sekunder. Selve landingskapselen vil deretter være innhyllet mellom de tre ballongene.

Går alt etter planen vil de tre ballongene med instrumentkapselen treffe Mars-overflaten klokken 03.52.00 norsk tid 25. desember 2003. De tre gassballongene med Beagle 2 kommer til å sprette flere ganger opp og ned bortover overflaten.

Beagle 2 har ikke senderstyrke og antenneutstyr for direkte kommunikasjon med Jorden. All kommunikasjon av data må skje via romfartøyer i Mars-bane. Omtrent samtidig med at Beagle 2 lander på Mars, skal Mars Express gå inn i bane rundt planeten.

Beagle 2 er utstyrt med en robotarm, med flere instrumenter. Blant dem er to stereokameraer, hvert med et synsfelt på 48 grader. Så snart Beagle 2 har fastslått at alt forhåpentligvis er vel om bord, vil den prøve å ta et vidvinkelbilde av omgivelsene med dette kameraet.

Amerikansk satellitt
Klokken 06.15 norsk tid vil den amerikanske satellitten 2001 Mars Odyssey komme opp over horisonten på Beagle 2s landingssted. Denne Mars-satellitten vil fange opp radiosignaler fra Beagle 2 og sende dem tilbake til Jorden. Det blir første mulighet for bakkekontrollen her nede til å få en bekreftelse på at alt står bra til med Beagle 2.

Landingsstedet til Beagle 2 ligger i et område kalt Isidis Planitia på Mars. Det er en 1500 km bred forsenkning i et høylandsområde nær ekvator.

Nøyaktig hvor Beagle 2 kommer til å lande, er umulig å si på forhånd. Det man kan si er at instrumentkapselen med 99 % sannsynlighet vil komme ned innenfor et ellipseformet område med sentrum på 11,6 grader nord og 269,5 grader vest, skriver Norsk Astronautisk Forening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere