Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal fildelingen stoppes

Platebransjen vil tvinge nettleverandører til å umuliggjøre fildeling.

Platebransjen går nå nye veier for å hindre den ulovlige fildelingen på internett. De begynte med å saksøke de store fildelingsselskapene som Napster og Kazaa, og har etter hvert fortsatt å saksøke enkeltfildelere.

Vil ta nettleverandørene
Nå har de begynt å rette fokusen mot nettleverandørene som de mener legger til rette for den omfattende fildelingen.

Som det første søksmålet i sitt slag har de fire store plateselskapene gått sammen i et søksmål mot Irlands største internettleverandør Eircom. Målet er at Eircom må ta et juridisk ansvar for den illegale fildelingen som kundene står for.

Må stoppe all illegal fildeling
I Danmark har allerede platebransjen klart å få rettens medhold i at Tele2 må blokkere tilgangen til Allofmp3 og The Pirate Bay, men denne gangen ønsker de å gå enda lenger.

Spesifikt ønsker plateselskapene at Eirecom skal hindre at musikk som tilhører de fire plateselskapene skal flyte på deres nettverk ulovlig – eller alternativt inngå en eksklusiv lisensavtale.

Peker på salgsnedgang
I søksmålet legges det stor vekt på at totalsalget for musikk i Irland var på 146 millioner euro i 2001, mens det i fjor havnet på 102 millioner euro.

- Industrien opplever en dramatisk og stadig økende nedgang inntektene, sier sjefen for Irish Recorded Music Association (IRMA), Willie Kavanagh, ifølge The Irish Times.

I søksmålet klager også platebransjen på at Eircom nekter å bruke filtreringsteknologier eller andre tiltak for å frivillig fjerne ulovlig innhold fra sitt nettverk.

Bestrider kravet
Eircoms advokater sier på sin side at de ikke hadde spesifikk kunnskap om illegal aktivitet og at selskapet ikke hadde noen plikt til å overvåke nettet sitt. Normal rettspraksis i dag er at nettleverandører ikke kan klandres for kundenes bruk av nettverket.

Hvordan nettleverandøren rent teknisk eventuelt skal kunne klare å filtrere bort den ulovlige aktiviteten, men slippe gjennom den lovlige aktiviteten, er et ubesvart spørsmål.

Ifølge Torrentfreak mener IFPI at det er i nettleverandørens interesse å stoppe fildelingen:

- Illegal fildeling kan ha vært avgjørende for å selge bredbåndsabonnement i fortiden, men i dag er denne aktiviteten, særlig med tanke på filmer, et stort problem med tanke på båndbredde.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene