RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Obama styre USA

Sist oppdatert:
Barack Obamas første oppgave blir å redde USA ut av den økonomiske krisen.

Barack Obama skapte amerikansk historie da han natt til onsdag vant med et valgskred over John McCain. Prosentvis ser Obamas valgseier ut til å bli den største noen demokrat har oppnådd siden Lyndon Johnsons valgskred i 1964. Det gjør ham også til den første demokraten som har oppnådd over 50,1 prosent siden Jimmy Carter i 1976. Han blir også USAs første svarte president.

Obama blir først tatt i ed 20. januar og må bruke tiden fram til da til å lansere tydelige planer om hvordan han vil styre USA.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Et nytt USA
INTERAKTIVT KART: Her får du resultatene

- Han har to måneder på seg til å lansere tydeligere planer på hva han ønsker å gjennomføre, men han må også håndtere forventningene og trekke de ned på et realistisk nivå. Det er en jobb han allerede begynte på i talen, sier USA-forsker ved NUPI, Halvard Leira, til Nettavisen.

Ingen klar løsning
Deretter vil en av de første oppgavene til Obama være å håndtere finanskrisen, som anses å være den verste økonomiske krisen i USA siden depresjonen på 1930-tallet. Ikke siden Franklin D. Roosevelt ble innsatt som president i 1933 har en ny president blitt konfrontert med slike utfordringer som Obama vil oppleve nå, skriver Washington Post.

Han må redde USA fra finanskrisen, samtidig som han har garantert at han vil trappe ned krigen i Irak og knuse Taliban i Afghanistan.

- Når det gjelder finanskrisen, så er det ingen som har en klar løsning på dette. Hvis Obama hadde hatt en magisk løsning, så hadde han brukt det til å vinne valget, sier Leira.

Se Obamas seierstale her:

271834

Skatte de rike
Obama har under valgkampen sagt at hans plan med skattelette til middel- og arbeiderklassen vil bidra til å stabilisere den skakkjørte økonomien. Han ønsker derimot å tilbakekalle Bush' skattelette for husholdninger som har en inntjening på mer enn 250.000 dollar i året.

- Det er vanskelig å si hvordan situasjonen i USA er om to måneder. Men han kommer nok til å være ivrig med å skattelegge de rike. Jeg vil nok tro at skattelette ikke blir prioritert med det første. Det er mange som vil si at det ikke er nødvendig å gi penger til folk som ikke tør å bruke penger. Men det som er nødvendig, er å få penger i sirkulasjon i statlige prosjekter, sier Leira.

Dermed tror Leira at Obama vil være raskt ute med å iverksette miljøtiltak som kan generere arbeidsplasser i USA. Obama har sagt han vil bruke 150 milliarder dollar over en tiårsperiode på å utvikle teknologi som kan utnytte solenergi og vindenergi. I tillegg ønsker han å satse på biobrensel. Denne planen vil ifølge ham selv skape fem millioner nye arbeidsplasser.

- Det kommer nok en offensiv energiplan ganske fort fordi dette har bred oppslutning i Obama-koalisjonen, sier Leira.

(Artikkelen fortsetter under).

Kan be Norge om styrkeopptrapping
Obama må også forholde seg til to kriger som forgjengere Bush etterlater seg. Illinois-senatoren har helt fra starten av vært motstander av krigen i Irak og ønsker å tilbakekalle én eller to brigader hver måned, slik at USA er ute av Irak i løpet av 16 måneder.

Men Obama ønsker derimot å trappe opp tilstedeværelsen i Afghanistan for å nedkjempe Taliban og al-Qaida. Og det kan bety at Obama vil be Norge om styrkeopptrapping i det krigsherjede landet.

- Det er rimelig å anta at han vil kreve mer engasjement fra Nato-allierte. Han kommer til å kjøre på at USA trenger innsats fra alle land for å nå fellesmål, men det blir ikke så lett hvis Norge ikke har tilgjengelige styrker, sier Leira.

Obama har også under valgkampen kjørt en tøff retorikk og gitt uttrykk for at han vil fortsette med militæranslagene mot Taliban og al-Qaida på pakistansk jord.

- Det er viktig å huske at Obama ikke er noen fredsdue som sier at man bare skal satse på diplomati. Han har vært veldig tydelig på at han vil bruke militærmakte mot dem som truer amerikanske interesser. Men han er nok mer tilbøyelig for humanitære hensyn enn Bush og det McCain ville ha vært. Samtidig tror jeg han vil være mer interessert i diplomati, sier Leira.

Tøffe tiltak mot Iran
USA kuttet all diplomatisk forbindelse med Iran etter gisselsituasjonen i 1979-1980, og forholdet har forverret seg betraktelig etter at Iran iverksatte det omstridte atomprogrammet. Obama er tilhenger av å innføre samtaler med den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, stramme inn på økonomiske sanksjoner mot landet, men utelukker heller ikke en militær løsning.

(Artikkelen fortsetter under).

Når det gjelder klimapolitikken har Obama vært en stor forkjemper av å innføre et klimakvotesystem med en målsetting om å kutte klimagassene med 80 prosent (i forhold til 1990-nivåene) innen 2050.

Dette er et mål som FNs klimapanel mener er nødvendig for å hindre en stor global temperaturøkning. København avholder et klimatoppmøte i desember 2009 hvor hensikten vil være å erstatte Kyoto-avtalen som utløper i 2012. Selv om Obama ønsker seg en internasjonal klimaavtale, må han få bred støtte i Senatet. Derimot kan Obama få hjelp fra sin tidligere motsatser til å få klimaproblematikken på den politiske dagsordenen.

- Det jeg tror vil skje er at det kommer en ny bevissthet rundt dette i USA, og John McCain er jo en av de få republikanerne som tror på klimaforandringer og er tilhenger av fornybar energi. USA er en vanskelig forhandlingspartner fordi de krever en god avtale - ellers får de det ikke gjennom i Senatet. Obama kan signere en ny klimaavtale, men avtalen må bli vedtatt med to tredjedels flertall i Senatet for at den skal bli ratifisert, sier Leira.

USA ratifiserte aldri Kyoto-avtalen til tross for at tidligere president Bill Clinton signerte avtalen like før han gikk av.

(Artikkelen fortsetter under).

Boligkrisen, helse og innvandring
Andre temaer som vil prege politikken i USA er innvandringsspørsmål, universell helseplan og boligkrisen.

På innvandringsspørsmålet er Obama tilhenger av å sette opp et gjerde langs den meksikanske grensen. I tillegg er han åpen for å innføre nye lover for de om lag 12 millionene med ulovlige innvandrerne, som allerede befinner seg i USA. Det innebærer blant annet bøtelegging og krav om at de lærer seg engelsk.

Innen helsesektoren har Obama kommet med krav om at alle barn i USA skal ha helseforsikring. Denne helseforsikringen skal bli finansiert ved å fjerne Bushs skattekutt til husholdninger med 250,000 dollar i året. Når det gjelder det betente abortspørsmålet, så har Obama gitt uttrykk for at han støtter høyesteretts beslutning om selvbestemt abort.

Det er ingen hemmelighet at USA har gått på en smell med de såkalte subprimelånene, og Obama har kommet med flere løfter om hvordan han skal rydde opp i rotet. Obama ønsker å tilrettelegge for et føderalt boligprogram, som gjør det mulig å refinansiere subprimelånene med nye fastrentelån som løper over 30 år. Han ønsker å opprette et fond med hensikt å forhindre at flere amerikanere får boligene sine tvangssolgt, i tillegg stiller han krav om å føre bedre kontroll over potensielle låntakere.

Kilder: USA Today, New York Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere