RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skjedde strømbruddet

Foto: Chip East (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den hittil mest omfattende analysen av årsakene til strømbruddet i USA, er dyster lesning.

En overopphetet kraftlinje som berørte et tre like utenfor Cleveland klokka 15.22 14. august, var den første i en kjede av skjebnesvangre hendelser som førte til det mest omfattende strømbruddet i nordamerikansk historie. Det skriver avisen New York Times.

Overbelastning

Svikten i akkurat denne overføringslinjen var avgjørende fordi det førte til at andre linjer i Ohio ble overbelastet. I løpet av kort tid ble en fordelingsstasjon sør i Ohio automatisk avstengt. Dermed var en elektrisk isolering mellom den nordlige og den sørlige delen av staten en realitet.

Det som så skjedde, var ifølge rapporten nærmest uunngåelig: I nord begynte byer som Cleveland å hente enorme mengder strøm fra Michigan og siden fra Ontario. Siden det ikke var mulig å levere slike kraftmengder, ble stadig flere kraftlinjer og kraftverk satt ut av spill. Krisen ble samtidig skjøvet mot New Yorks grense.

Isolerte seg

Det første som skjedde i New York, var at statens elektriske anlegg stengte grensen til Canada for å beskytte seg. Men dette skapte et annet akutt problem, ifølge analysen: Kraftverkene i New York hadde plutselig ingen steder å sende all strømmen de produserte. Dermed ble statens eget anlegg overbelastet, noe som førte til det siste trinnet i det største strømbruddet i landets historie: Hele New York ble mørklagt.

Det er det private energikonsulentfirmaet Cambridge Energy Research Associates som har laget analysen. Analysen slår videre fast at kommunikasjonen mellom organisasjonene og menneskene som styrer strømnettet, er ikke bra nok.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere