RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skjer nordlys

Sist oppdatert:
For første gang i historien kan vi se hva som faktisk skjer når det skapes nordlys. Se unike bilder på web-TV.

Se bildene på web-TV.

For første gang i historien kan vi se hva som faktisk skjer når solens magnetfelt møter jordas magnetfelt og nordlys på jordens dagside oppstår både på den nord- og sørlige jordkule samtidig.

Dette kalles cusp-nordlys. Tidligere har man brukt geometriske beregningsmodeller og målinger fra den nordlige halvkule for å forklare hvordan cusp-nordlys oppstår. Ved hjelp av to satellitter har man nå virkelige bilder både i nord og sør og kan teste de geometriske modellene mot observasjonene, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Bergen.

Nikolai Østgaard fra Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen er førsteforfatter på en ny artikkel i tidsskriftet Geophysical Research Letters, hvor disse avbildingene blir analysert.

FAKTA:
Solen sender en vind av ladede partikler mot jordas magnetfelt. Når solens magnetfelt er rettet nordover og møter jordas magnetfelt oppstår en spleising av solens og jordas magnetfelt.

Dette gir solvindpartiklene direkte adgang til jordas øvre atmosfære. Når trykket på solvinden er relativt stort vil disse partiklene skape en sterk lysflekk, det såkalte cusp-nordlyset som oppstår på både den nordlige og sørlige halvkule samtidig. Den 18. september 2000, ble en slik nord- og sør-lysflekk observert i 15 minutter for første gang samtidig over den sørlige og nordlige halvkule. Observasjonene ble gjort ved hjelp av kameraer ombord på IMAGE og Polar satellittene, som begge har instrumenter som avbilder nord(sør)lyset i ultrafiolette bølgelengder.

Kilde: Universitetet i Bergen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere