RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slipper tiltale for massakre

Guatemalas høyeste domstol har stoppet en rettssak mot soldater anklaget for å ha massakrert sivile på 1980-tallet.

Dermed opprettholdes den omstridte straffefriheten for de militæres grove brudd på menneskerettighetene i landet.

Grunnlovsdomstolen i Guatemala avgjorde fredag at det ikke skal reises tiltale mot 16 soldater som er siktet for å ha massakrert 226 ubevæpnede sivile i landsbyen Dos Erres i 1982, melder NTB-Reuters ifølge NRK.

Domstolen viser til amnestiloven fra 1996, og beordret etterforskningsdommeren til å kansellere arrestordrene mot de siktede, blant dem en nåværende oberst i hæren. Vitneprov i saken skal annulleres, sier grunnlovsdomstolen.

Påtalemyndighetens advokater mener kjennelsen er forkastelig, og sier amnestiloven ikke kan brukes i denne saken. De ber grunnlovsdomstolen revurdere kjennelsen. Ytterligere et alternativ er å ta saken til den Interamerikanske menneskerettighetsdomstolen i Costa Rica.

Angrepet på jungellandsbyen Dos Erres var et av de mest brutale av de mange hundre massakrene under borgerkrigen i Guatemala. Dos Erres-rettssaken er en av svært få mot militære for massakrer mot sivile.

Borgerkrigen ble avsluttet i 1996, da en endelig fredsavtale mellom geriljaen og regjeringen ble inngått.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere