RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sliter med å finne Papandreous etterfølger

Foto: JOEL SAGET (Afp)
Sist oppdatert:
Hvem skal lede gjeldstyngede Hellas videre gjennom krisen?

Grekerne har denne uken ventet i spenning på beskjeden om den nye regjeringen. Men onsdag hadde man ennå ikke funnet en ny statsminister, melder nyhetsbyrået Reuters.

Idet forhandlingene pågikk på tredje dagen og utålmodigheten i de andre EU-landene stiger. sa en talsmann for regjeringen at en overgangsregjering kan være klar onsdag ettermiddag. Første og viktigste oppgave blir å få vedtatt krisepakken.

Usikkert om Papademos
Greske aviser har vært preget av spekulasjoner om hvem som skal etterfølge statsminister Giorgios Papandreou. Et hett navn har vært Lukas Papademos, tidligere viseformann i den europeiske sentralbanken og nå rådgiver for Papandreou. Men nå letes det etter andre alternativer, ifølge Reuters.

Gjorde kuvending
Søndag ble det klart at Papandreou ville tre tilbake og overlate roret til en ny statsminister som skal lede en overgangsregjering. Papandreou sendte sjokkbølger gjennom eurolandene da han varslet at EUs krisepakke skulle legges ut til folkeavstemming. Senere gjorde han kuvending.

Nyheten om at Papandreous skulle gå av, ble godt mottatt i grenske medier. «Det første skrittet er tatt for å redde landet», skrev den konservative Kathimerini. «Endelig», skrev avisa Ta Nea. Skai TV meldte at nedtellingen er i gang.

På konkursens rand
Men andre uttrykte skepsis til hva en ny regjering kan utrette. Nettstedet Naftemporiki skriver at problemet er politisk og at både sosialistpartiet og de konservative har skyld i at Hellas har fått bevege seg til konkursens rand. Kommunistpartiet, Hellas' tredje største parti, har uttalt at de ikke kommer til å delta i en koalisjonsregjering.

Statsminister George A. Papandreou og opposisjonsleder Antonis Samaras ble enige om at det skal dannes et overgangsråd for å lose landet gjennom gjeldskrisen med EU og holde valg. Papandreou sa seg villig til å gå av straks detaljene var på plass. Papandreou og Samaras møttes hos president Karolos Papoulias søndag.

Les også: Foretrekker gresk tragedie

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere