RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Slo tsunami-alarm

Sist oppdatert:
Jordskjelvet målte 8,1 på Richters skala, men tsunami-faren viste seg å være liten.

Japan og Russland satte inn full tsunamiberedskap onsdag, men de største bølgene uteble. I 15.30-tiden norsk tid ble tsunami-varselet avblåst.

Kun små bølger traff høya Hokkaido nord i Japan etter at det ble slått full tsunamialarm. Flere tusen mennesker på øya ble evakuert etter at jordskjelvet rammet, men tsunamialarmen ble avblåst etter omkring tre timer.

Stor-alarm
Alarmen ble utløst etter et større skjelv nord i Stillehavet, og gjaldt områder nord i Japan og de tynt befolkede Kurile-øyene mellom Russland og Japan.

De første bølgene var omkring 40 centimeter høye, og traff Stillehavskysten av Hokkaido like før klokken 13 norsk tid. Bølgene traff nærmere to timer etter at skjelvet rammet. Det var målt til 8,1 på Richters skala.

Det ble målt påfølgende bølger på mellom ti og 20 centimeter.

Tilsynelatende rolig
Det hadde i 15.20-tiden norsk tid ikke blitt meldt om større bølger hverken i Japan eller på Kurilene. Myndighetene i Hokkaido oppfordret folk i hundrevis av husstander til å bevege seg til høyere terreng. De første beregningene gikk ut på at

tsunamibølger på mellom en og to meter kunne nå land, mens andre varslet at enda høyere bølger fremdeles kunne nå fastlandet.

En mindre advarsel gjaldt nordøstkysten av Honshu, men bølgene i disse områdene var ikke ventet å bli mer enn 50 centimeter høye


Stanset tog
Videobilder fra de forlatte havnene langs østkysten av Hokkaido viste onsdag ettermiddag båter patruljere i vannet. Ellers

virket området rolig.

Innbyggerne på Hokkaido merket lite til skjelvet, men japanske myndigheter stanset togtrafikken øst på øya.

Kurilene er kjent som Chishimaøyene i Japan. Russland og Japan strides om eierskapet til de sørlige Kurilene, kjent som de «Nordlige Territoriene» i Japan.

2004-tsunamien
Til sammenligning var jordskjelvet som 26. desember 2004 utløste den dødbringende tsunamien i det indiske hav, målt til 9.3 på Richters skala. Episenteret var på havbunnen utenfor kysten av Sumatra.

Jordskjelvet utløste en voldsom tsunami som knuste landsbyer og strandsteder til pinneved rundt det indiske hav.

Over 200.000 mennesker ble drept i katastrofen, og mange er fremdeles savnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere