RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slobodan Milosevics liv

Sist oppdatert:
En av de mest forhatte statslederne Europa har sett siden andre verdenskrig døde lørdag morgen på cellen sin i Haag.

Se billedspesial nederst i saken!

Med to foreldre som begge tok livet av seg, er historien om Slobodan Milosevic både uhyggelig og tragisk.

Slobodan Milosevic ble født i byen Pozarevac utenfor Beograd i 1941. Faren, som forlot familien like etter krigen, tok livet sitt i 1962. Ti år senere gjorde Slobodans mor det samme.

Kosovo
På skolen traff Milosevic Markovic, som han senere giftet seg med. Mira kom fra en framtredene kommunistfamilie. Hun skrøt av at Slobodan en dag ville bli like stor som folkehelten Tito.

Etter å ha gjort karriere i det jugoslaviske kommunistpartiet, ble Milosevic leder for det serbiske kommunistpartiet i 1986. Året etter ble han kjent for alvor da han oppildnet en gruppe serbere i den albansk-dominerte provinsen Kosovo i 1987.

Serberne mente de ble diskriminert av den albanske majoriteten i provinsen.

- Ingen skal få lov til å slå dere igjen, sa Milosevic.

Setningen skulle vise seg å åpne for en stadig voksende nasjonalisme blant serbere i hele Jugoslavia.

Drept
I 1989 ble Milosevic president i den serbiske republikken i føderasjonen Jugoslavia. I de neste seks årene gikk føderasjonen i oppløsning etter at Milosevic hadde væpnet serbiske utbrytergrupper i blant annet Bosnia og Kroatia. Flere hundre tusen sivile ble drept eller jaget på flukt.

Ny krig
I 1997 ble han president for hele Jugoslavia. To år senere kastet han landet ut i en ny krig etter at rundt en million kosovoalbanere ble jaget på flukt vinteren 1999. I mars satte Nato i gang en 78 dager lang bombekampanje mot Jugoslavia for å stanse overgrepene i Kosovo. Milosevic ble tvunget til å trekke de serbiske styrkene ut, men klynget seg likevel til makten.

Kostunica
Først i oktober 2000, 11 år etter at han ble president i Serbia, måtte Milosevic strekke våpen for Vojislav Kostunica etter presidentvalget. Han forsøkte først å ignorere valgnederlaget, men uten støtte fra hærsjefen måtte han gi seg. Etter valget isolerte Milosevic seg med sikkerhetsvaktene sine i en luksusvilla i en forstad til Beograd.

Siden 2001 har han sittet i varetekt i Haag i Nederland, der han har stått tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser ved det Internasjonale krigsforbrytertribunalet.

Han ble funnet død på cellen sin i morgentimene lørdag 11. mars 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere