RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sluker stjerne

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Slik ser det ut når en stjerne blir spist. Stjernen er helt håpløst fortapt etter at den kom inn i grepet til det enorme sorte hullet.

For første gang er det funnet klare bevis på at et sort hull strekker, river i stykker og delvis sluker en stjerne som har kommet innenfor rekkevidden til hullets enorme gravitasjon.

Hendelsen har lenge vært forutsett i teorien, men er aldri blitt bekreftet, melder AP.

Stjernen som blir slukt befinner seg i sentrum av galaksen RX J1242-11. Astronomene tror at gass fra stjernen varmes opp til flere millioner grader før de trekkes mot hullet.

Stjernen, som er på størrelse med vår egen sol, kom ut av kurs etter nesten å ha kollidert med en annen stjerne, og ble fanget av det sorte hullet. Den enorme gravitasjonen i det sorte hullet, som har en masse på omtrent 100 millioner ganger vår sol, begynte så å strekke stjernen til den nesten går i filler.

Rundt en prosent av stjernen ble slukt før den klarte å slippe unna, og fortsatte sin reise gjennom galaksen.

Dette er samme effekten som månen har på tidevannet på jorden, men på en mye større skala og med en mer dramatisk effekt. Slike hendelser skjer bare en gang hvert 10.000. år i en gjennomsnittelig galakse.

- Denne uheldige stjernen vandret ganske enkelt inni et dårlig nabolag, forklarer astronomen Stefanie Komossa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere