RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slukket lyset da ytre høyre marsjerte

MOBILISERTE: Det var motdemonstrasjoner i en rekke tyske byer mandag, blant annet her i hovedstaden Berlin.
MOBILISERTE: Det var motdemonstrasjoner i en rekke tyske byer mandag, blant annet her i hovedstaden Berlin. Foto: Odd Andersen (Afp)
Sist oppdatert:
Landemerker som Kölnerdomen og Brandenburger Tor ble mørklagt da Pegida-bevegelsen marsjerte.

Pegida-tilhengere som mandag tok til gatene i tyske byer ble møtt av motdemonstrasjoner og symbolsk mørkelegging, melder tyske medier.

Tusenvis av tyskere gikk mandag kveld ut i gatene i flere byer for å markere sin avsky med Pegida-bevegelsen og si nei til rasisme og islamofobi.

Les også: - Tysk ytre høyre kan få en kraft som kan bli stor

Symbolsk advarsel

Flere steder var det også mørkelegging mens Pegida-bevegelsen gjennomførte sine demonstrasjoner. Blant annet ble lysene slukket i Kölnerdomen og på Brandenburger Tor som en symbolsk advarsel til kreftene på ytre høyre fløy.

Avisa Frankfurter Allgemeine skriver at ikke bare ble Kölnerdomen mørklagt, også i store deler av indre by i Köln ble lysene slått av. Mørkleggingen omfattet også rådhuset, flere kirker og historiske bygninger.

På Kölnerdomen ble lysene slått av akkurat idet tilhengerne av Pegida-bevegelsen satte seg i bevegelse på vei til Roncalli-Platz i sentrum.

SLUKKET LYSET: En mørklagt katedral i Köln under Pegidas marsj i byens gater mandag kveld:Markeringen var en del av en aksjon mot rasisme og islamofobi i Tyskland, der slagordet er "Lyset av for rasistene".

Det var Pegida-demonstrasjoner og motdemonstrasjoner i flere tyske byer, blant annet i Dresden, Stuttgart, Köln og Berlin.

Avisa Die Welt brakte i forkant en oversikt over alle steder hvor Pegida-bevegelsen planla demonstrasjoner mandag: Dresden, Berling, Köln, Hamburg, München, Würszburg, Kassel, Stuttgart.

Ukentlige protester

Bevegelsen "Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten" (Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober og har de siste månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

22. desember demonstrerte 17.500 tilhengere av Pegida i Dresden. De ble møtt av 4.500 motdemonstranter.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel benyttet sin nyttårstale til å ta et oppgjør med bevegelsen.

MARSJ MOT ISLAMISERING: En demonstrant holder opp en plakat i Dresden mandag kveld med teksten: "Fremmed i eget land? Aldri!"


Se flere bilder fra markeringene mot Pegida-bevegelsen mandag kveld:
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere