RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt på okkupasjon av Gaza

Sist oppdatert:
Etter 38 år står israelske styrker klare til å forlate Gaza-stripen. Men palestinske myndigheter vil ikke delta i den formelle overleverinsseremonien søndag.

38 års okkupasjon av Gaza-stripen er formelt over for palestinerne etter at den israelske regjeringen søndag formaliserte siste trinni tilbaketrekkingsprosessen.

Palestinske myndigheter vil imidlertid ikke delta i overleveringsseremonien representanter for den israelske hæren arrangerer søndag.

Ifølge en representant for palestinske myndigheter er bakgrunnen for at palestinernes politiske deltakelse ikke vil delta uenighet på sentrale punkter vedrørende Israels tilbaketrekking. Et av punktene gjelder israelske styrkers kontroll over grenseoverganger til Egypt.

Tidligere søndag fattet Israels regjering et enstemmig vedtak der de bekreftet planen om å trekke israelske styrker tilbake fra Gazza-stripen, også fra grensen mellom Gaza og Egypt.

Neste ledd i tilbaketrekkingen vil skje fra og med førstkommende mandag, melder Reuters.

Avgjørelsen er nok et skritt på veien mot overgivelse av Gaza-stripen til palestinerne etter 38 års okkupasjon, og hovedsakelig prosedyremessig sentral med tanke på den siste månedens tilbaketrekkingsprosess.

8500 bosettere har måttet forlate Gaza siden august. Den israelske militære tilstedeværelsen i området er også kraftig redusert.

Hva gjelder Vestbredden, er situasjonen en ganske annen.

I et intervju Washington Post publiserer søndag, sier statsminister Ariel Sharon at Israel ikke planlegger å avslutte byggingen av nye bosettinger på Vestbredden, uansett hvilke reaksjoner dette måtte vekke i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere