RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart ser vi liv på Mars

Mars bilde tatt fra Mars Express
Mars bilde tatt fra Mars Express (Esa)
Er vi alene i verdensrommet? Aldri har vi vært så nær en avklaring som nå.

Stadig flere tror vi snart får vite noe. Den nylige oppdagelsen av salt innsjø på Mars har skutt forventningene i været.

Gunstige forhold
Begeistringen hos vitenskapsfolk verden over skyldes at oppdagelsen viser at forholdene for liv en gang var til stede på den røde planet.

- Og kanskje fortsatt er til stede, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Mars er i dag et ganske ugjestmildt sted, med lave temperaturer og en atmosfære så tynn at et menneske ville stryke med etter få sekunder.

Men én gang må det ha vært annerledes. Oppdagelsen av flytende vann røper at her har vært betydelig høyere temperaturer, tykkere atmosfære, og kanskje liv?

Nye ferder
Har det vært liv, skal det være mulig å finne rester av det. Dessverre kan verken «Opportunity» eller «Spirit» finne slike fossiler, med mindre de skulle være ganske store. Det er det få eller ingen som har noen tro på.

Den europeiske romsonden «Beagle 2» hadde instrumenter som kunne funnet mikroskopiske fossiler, men fartøyet gikk tapt under landing.

- Men fra 2006 og annethvert år det neste tiåret kommer nye fartøyer til Mars. De vil ha utstyr som er egnet til å oppdage spor etter liv, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Fortsatt vann på Mars?
Og ganske snart, i løpet av april eller mai måned, skal den europeiske romsonden Mars Express aktivere en bakkeradar som kan finne vann under marsoverflaten. Radaren kan se så langt ned som 5-7 kilometer under overflaten.

Det kan tenkes at det fortsatt finnes flytende vann der, lenge etter at det forsvant fra planetens overflate.

- Skulle det være tilfelle, kan vi ikke utelukke at det også er primitivt liv der, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Vårt syn på hvor det kan finnes liv har endret seg, i tråd med at vi på jorden har funnet liv på de mest uventede steder, i mørket på flere kilometers havdyp og i fast stein flere kilometer under jordoverflaten.

Videre søk
Mars er for tiden «hot spot» for jakten på utenomjordisk liv, men forskere leter mange andre steder.

Det berømte SETI-prosjektet (Search for extraterresterial intelligence) bruker radioteleskoper verden over for å lytte etter radiosignaler fra hvor som helst i verdensrommet. Ingen funn er gjort på de milliarder av frekvenser man har lyttet på, men prosjektet utvides stadig.

Skulle SETI oppdage liv utenfor vårt solsystem, vil vi i overskuelig fremtid være henvist til å utforske det gjennom radiobølger. Med romferjas fart (28.000 km/t) ville det ta 160.000 år til den nærmeste stjernen og bortimot en million år til den nærmeste planeten som er oppdaget utenfor vårt solsystem!

I vårt solsystem
I vårt solsystem derimot er mulighetene bedre. Om noen år regner NASA med å sende en sonde til Jupiters måne Europa, der man antar at iskappen rundt månen skjuler et gigantisk hav. Sonden skal forsøke å smelte seg ned til havet under isen. En tommelfingerregel for forskerne som jakter på liv, er at der det flyter vann, kan forholdene være gode.

De siste par årene har det også kommet fram at måner rundt Saturn, Uranus og Neptun kan ha vann under et isdekke. Nylig ble det også oppdaget at atmosfæren på vår søsterplanet Venus inneholder noen kjemiske stoffer som så vidt vi vet bare lages av mikroorganismer.

Tampen brenner, med andre ord, og selv nøkterne vitenskapsfolk utelukker ikke et avgjørende svar i løpet av få år.

- Skulle vi oppdage liv andre steder enn på jorden, vil det for alltid forandre vårt syn på oss selv og vår plass i verden, slår Knut Jørgen Røed Ødegaard fast.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere