RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP Photo/ Plinio Lepri

Snek seg ut for å stå på ski

Sist oppdatert:
Pave Johannes Paul II snek seg av gårde fra Vatikanet over 100 ganger for å stå på ski.

Paven var så glad i å stå på ski at han valgte å snike seg bort fra Vatikanet for å praktisere sin hobby. Dette kommer frem i en bok skrevet av hans privatsekretær gjennom 40 år, melder NTB.

Kardinal Stanislaw Dziwisz skriver i boka at det var vanskelig for den idrettsinteresserte paven å innordne seg i de strenge kravene til Vatikanet. Dette førte til at han «rømte» flere ganger sammen med tre nære venner, alle polske geistlige.

Den første ekskursjonen fant sted i hans andre år som pave den 2. januar 1981. Da dro han av gårde fra det pavelige feriestedet Castel Gandolfo i bilen til den polske presten Jozef Kowalczyk, uten at sveitsergarden oppdaget noe.

Kowalczyk kjørte mens presten Tadeusz Rakoczy satt i passasjersetet med en avis brettet ut slik at ingen skulle se paven i baksetet.

«Kowalczyk kjørte veldig sakte, respekterte alle fartsgrenser og stoppet ved alle veikryss. Man kan bare forestille seg hva som ville skjedd om det var en ulykke eller bilen fikk motorstopp, » skriver Dziwisz.

«På mange andre skiturer oppførte han seg som alle andre. Han hadde skiantrekk, lue av ull og solbriller. Han sto i kø til heisen som alle andre, men for sikkerhets skyld med en av oss foran og en annen bak seg,» skriver presten.

Bortsett fra en gang da en tiåring trodde han gjenkjente ham, var det ingen som oppdaget paven i skibakken, og verken myndighetene i Vatikanet eller journalistene var klar over utfluktene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere