*Nettavisen* Nyheter.

Snikskyttertiltalt forsvarer seg selv

Foto: (Reuters)

John Allen Muhammed sparket advokatene sine og representerer seg selv i rettssaken mot ham. Muhammed er tiltalt for snikskytterdrapene i USA i fjor.

21.10.03 10:14

Ifølge påtalemyndighetene skjøt Muhammed og hans stesønn Lee Boyd Malvo ned og drepte ti mennesker med et snikskyttergevær på østkysten av USA i løpet av tre uker i fjor. Tre andre bleskutt, men overlevde.

Mandag begynte den første rettssaken mot Muhammed der han står tiltalt for drapet på 53 år gamle Dean Harold Meyers, som ble skutt ned og drept mens han fylte bensin på Mazdaen sin.

Tabbe
Like før rettssaken skulle begynne ba Muhammed om å få representere seg selv i retten, og fikk etter hvert lov til det av dommer LeRoy F. Millette Jr.

- Jeg må si deg; jeg tror det er en tabbe at du gjør det. Hva vet du om rettssystemet? Dette er det du vil? Du vil representere deg selv, spurte dommeren.

- Yes, sir, svarte Muhammed.

I retten forsøkte Muhammed så å overbevise juryen om at han ikke hadde noe med drapene å gjøre.

- Bevisene vil vise at jeg ikke hadde noe med disse lovbruddene å gjøre. Det vet de, og det er derfor de prøver å påtvinge meg alt på en gang. Det vi ber om er at dere følger med. Vær så snill og følg med, for akkurat nå er livet mitt og min sønns liv på spill, sa Muhammed.

Løgn og sannhet
Han foredro så i langdrag om «sannhet» og «løgn», og sa at det som ser ut til å være sant, faktisk kan være feil, og brukte et eksempel fra sitt eget liv.

Han fortalte at han hadde tatt datteren sin i det hun hadde forsøkt å stjele en sjokoladekjeks fra en krukke, og sendte henne på rommet gråtende. Senere fortalte sønnen hans at han hadde kjøpt kjeksen til sin søster og bedt henne legge tilbake de som ble igjen i krukken.

Muhammed og stesønnen Malvo risikerer dødsstraff dersom de blir funnet skyldige i drapene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.