Snøkanonene ødelegger miljøet

Lite nedbør gjorde at snøkanoene jobbet for harde livet i Alpene denne vinteren. Det gikk hardt utover miljøet, mener enkelte forskere.

(SIDE2): For å berge skisesongen måtte skianleggene i Alpene ty til utstrakt bruk av snøkanoner. Nå kan miljøet være skadet, siden kunstig snø krever enorme mengder med vann.

Enormt forbruk
Enkelte forskere advarer nå mot de miljømessige konsekvensene av å produsere så store mengder kunstig snø, skriver Daily Thelegraph.

Tidligere år har det gått med 95 millioner kubikkmeter vann for å lage kunstige, men også gode forhold i bakkene i Frankrike, Italia, Tyskland, Østerrike, Sveits og Slovakia. Dette svarer til et vannforbruk like en by på 1,5 millioner innbyggere.

Vannforbruket denne vinteren er ikke ferdig kartlagt, men værforholdene tatt i betraktning vil mengden være langt høyere ved sesongslutt.

Redusert vannstand
Carmen de Jong, professor ved Savoie-universitetet, kaller forbruket «vannvittig» og «uansvarlig» i forhold til å tilfredsstille skituristene.

I noen skiområder er nærliggende elver redusert til 70 prosent av den normale vannstaden, fordi man har tatt både av overfatevannet, vannreservene og grunnvannet.

Trøsten får være at snøkanonene er betydelig mer miljøvennlig nå enn før. I dag lages den kunstige snøen utelukkende av vann, mens man tidligere blandet inn kjemikalier.

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag