*Nettavisen* Nyheter.

Snøkaos rammer Kina

Myndighetene frykter opptøyer som en følge av uværet som herjer i Kina.

29.01.08 14:52

Kina har blitt rammet av det verste snøværet på mange tiår hvor flere av landets transportsystemer er totalt paralysert på grunn av uværet.

En blokkert toglinje i den sørlige byen Guangzhou har forårsaket at 500.000 mennesker er strandet på byens togstasjon. Myndighetene jobber intens med å forhindre at det vil bryte ut opptøyer, og har utplassert politistyrker og soldater for å kontrollere de enorme folkemengdene.

80 mill. berørt
I byen Guangzhou omkom 25 mennesker da en buss krasjet etter å ha sklidd på en isete vei. Snøstormen har vart siden 10. januar og rundt 80 millioner mennesker er berørt i hele 14 provinser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Provinsene Hunan og Hubei har blitt verst rammet hvor hus og åkere har blitt ødelagt som en følge av snøstormen. De materielle skadene beløper seg til 3 milliarder amerikanske dollar, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

24 mennesker har omkommet i værrelaterte ulykker, ifølge nyhetsbyrået, men dette ser ikke ut til å inkludere trafikkulykker, melder BBC.

Kinesisk nyttår
7. februar feirer kineserne nyttår, men dersom været fortsetter vil millioner av pendlere risikere og ikke komme seg hjem til feiringen.

Motorveien mellom Guangzhou og Hunan har blitt stengt på grunn av snøkaoset, og 20.000 kjøretøy er dermed strandet langs strekningen.

En av dem som er strandet er en mann som forsøker å frakte ti barn som skal hjem til sine foreldre i Guangzhou.

- Dette er vår femte dag i bussen. Alt vi får og spise er to pakker med nudler om dagen, sier han til Xinhua.

Bekymret for energikrise
I tillegg er mange flyavganger innstilt og kansellert ved landets flyplasser. Det er ventet mer uvær de kommende dagene og statsminister Wen Jiabao er bekymret for at det kan oppstå en energikrise.

- På grunn av regn, snø og frost, samt utvidet bruk av kull og elektrisitet i denne reisesesongen, har arbeidet med å skaffe nok kull, elektrisitet, olje og tilstrekkelig med transport blitt en svært vanskelig oppgave, sa han under et regjeringsmøte søndag.

213415

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag