Et ukjent antall IS-opprørere holder fortsatt stand i gamlebyen i Vest-Mosul, der skuddsalvene runget tirsdag og det ble meldt om minst ett flyangrep på morgenen.

Granater slo samtidig ned ved flere av de irakiske regjeringsstyrkenes stillinger i byen, noe som tyder på at Abadi igjen har tatt seieren over islamistgruppa noe på forskudd. Han har erklært seier over IS flere ganger i løpet av de siste ukene.

SOHR hevder at IS-lederen er drept

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder å ha mottatt "bekreftet informasjon" om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er drept.

Den syriske eksilgruppa, som drives fra London, navngir ingen kilde til opplysningen om IS-lederens død i den korte Twitter-meldingen de har lagt ut.

Overfor nyhetsbyrået AFP viser SOHRs leder Rami Abdulrahman til opplysninger fra IS-kommandanter i Syria.

– Høytstående IS-kommandanter som befinner seg i Deir al-Zor-provinsen har overfor SOHR bekreftet at Abu Bakr al-Baghdadi, emiren i IS, er død, sier han.

– Vi fikk vite dette i dag, men vi vet ikke når eller hvordan han døde, legger han til.

Den irakiske TV-stasjonen Al Sumaria meldte også tirsdag at IS-lederen var død, og viste til "en lokal kilde" i Nineveh-provinsen i Irak.

TV-stasjonens anonyme kilde viste på sin side til en angivelig kunngjøring fra IS, men den er foreløpig ikke gjengitt av SITE eller andre nettsteder som overvåker IS og andre islamistgrupper tett.

Russland opplyste i midten av juni at Abu Bakr al-Baghdadi kunne ha blitt drept i et russisk flyangrep i Syria i slutten av mai.

Baghdadi skal ha vært til stede på et møte med rundt 30 andre IS-ledere og 300 opprørere, men opplysningene om at han var blant de drepte etter angrepet er siden ikke bekreftet, verken av Moskva eller andre.

Krigsforbrytelser

Amnesty International la tirsdag fram en rapport som slår fast at både IS, irakiske regjeringsstyrker og den USA-ledede koalisjonen kan ha gjort seg skyldige i krigsforbrytelser i kampen om Mosul.

Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich, frykter hevnaksjoner mot den gjenværende sivilbefolkningen i byen.

– Nå som kampen om Mosul er erklært avsluttet, må den irakiske staten sørge for sikkerhet for alle sivile. Soldater må ikke ta loven i egne hender. Det må ikke igangsettes kollektiv straff for familier som er mistenkt for tilknytning til IS, sier Diedrich.

Dialog

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein frykter også for framtida i Mosul og krever et rettsoppgjør der alle parter stilles til ansvar for eventuelle overgrep og krigsforbrytelser som er begått.

– De underliggende årsakene til konflikten og volden må tas opp, sier han og oppfordrer til dialog mellom de ulike folkegruppene i Irak.

– Kun da kan det legges et trygt grunnlag for varig fred, noe det irakiske folk fortjener, sier Zeid Ra'ad Al Hussein, som samtidig oppfordrer den irakiske regjeringen til å slutte seg til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).


Har du sett disse populære videoene?