Søker politisk løsning på Haiti

USA og en rekke andre land arbeider med en plan de håper kan bane vei for en politisk løsning på det voldelige opprøret i Haiti.

20.02.04 08:23

Oppstanden mot president Jean-Bertrand Aristide har rast i over to uker, og hittil er minst 55 mennesker drept i det voldelige opprøret. En rekke byer skal være overtatt av styrker som vil bli kvitt presidenten, og opprørerne erklærte torsdag en egen "stat" nord i landet.

Også byen Cap-Haitien, som er regjeringens siste skanse i nord, er truet, og opprørslederen Guy Philippe truet på en pressekonferanse torsdag med å marsjere inn i hovedstaden Port-au-Prince.

Kort tid etter at USA bestemte seg for å sende en militær gruppe på tre-fire mann til Haiti for å vurdere situasjonen, avslørte utenriksminister Colin Powell at USA og en rekke andre land nå jobber på spreng for at krisen skal bli løst på en fredelig måte.

- Politisk løsning
- Vi gjør det vi kan for å sette sammen en politisk plan som vi kommer til å legge fram for president Aristide og den politiske opposisjonen, sa Powell under et intervju med ABCs radiostasjon.

- Dersom begge parter godtar denne planen og iverksetter den, tror jeg vi kan finne en politisk vei ut av denne krisen, fastholdt den amerikanske utenriksministeren.

- Vi arbeider med verdenssamfunnet, og jeg tror vi har en solid enighet med Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), FN, Frankrike, Canada og en rekke andre land, sa Powell.

Canadas utenriksminister Bill Graham sier USA, Canada og Frankrike sammen vil sende representanter til Haiti for å presse presidenten til å innfri løftene han er kommet med til opposisjonen.

OAS krevde torsdag kveld at Aristide respekterer menneskerettighetene, og at han føyer seg etter de vedtakene som gjøres av andre karibiske land.

Forslaget fra den karibiske sammenslutningen CARICOM går ut på at Aristide blir sittende ut perioden, mot at han utpeker en statsminister som også opprørerne kan godta. CARICOM fordømmer også volden som har preget Haiti de siste ukene.

Erklærte egen "stat"
På bakken er situasjonen fortsatt svært spent, og opprørerne, som blant annet har overtatt byen Gonaives, erklærte torsdag en egen stat i den vestlige regionen rundt byen.

Opp til 20.000 mennesker bivånet seansen på hovedtorget i Gonaives, hvor Aristides bitre fiende Buter Metayer erklærte opprettelsen av staten Artibonite med seg selv som president.

Metayer ledet opprørerne som drev politiet ut av Gonaives tidligere i februar.

- Alene er vi svake, sammen er vi sterke, sammen er vi motstandsbevegelsen, ropte Metayer til tilhengerne.

Aristide "klar til å dø"
Selv om presset mot ham øker, ser president Jean-Bertrand Aristide foreløpig ikke ut til å ville gi etter. Torsdag anmodet han politiet om å slåss mot opprørerne, og fastholdt at opprørernes trusler om å ta kontrollen over hovedstaden Port-au-Prince og andre større byer bare er tullprat.

- Også jeg er beredt til å dø om det er det jeg må gjøre for å forsvare landet mitt, sier Aristide.

Han oppfordrer også politiet til å slutte seg til sivile for å forsvare demokratiet og befolkningen.

Hæren i Haiti ble oppløst i 1995, og 5000 politifolk skal sørge for sikkerheten til de 8,3 millioner innbyggerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.