*Nettavisen* Nyheter.

Søker tilflukt i sjømannskirken

Dette bildet er tatt i La Coloma i Pinar del Rio på Cuba mens Ivan passerte. Foto: Scanpix/REUTERS/Henry Romero

Ni norske studenter i New Orleans har forlatt studiestedet og søkt tilflukt i den norske sjømannskirken i Houston, i påvente av at orkanen «Ivan» skal slå inn over USA.

15.09.04 00:31

De ni er utvekslingsstudenter fra sivilingeniørstudier i marin teknikk ved NTNU i Trondheim, og ankom New Orleans for fem uker siden.

Mandag gikk borgermesteren ut og advarte folk i byen mot å bli værende, og samme kveld pakket studentenen sakene sine og dro.

Ivan kan bli den verste stormen som rammer byen på nærmere 40 år, melder AP.

Uro
Stemningen i byen var da sterkt preget av at dødsorkanen «Ivan» er på vei.

- Alle fylte opp bilene sine for å evakuere da vi dro, forteller en av studentene, Gøril Gleditsch (23), til TV 2 Nettavisen.

Sammen med Morten Lunde Sejruo (24), Jahn Helge Bjørnestad (22) og Petter Lalic (23) satte hun kurs for Houston klokken 11 mandag kveld.

- Vi dro såpass tidlig at vi unngikk de verste køene, forteller Gleditsch.

Bor i kirken
Seks timer senere forlot også de fem andre norske medstudentene hennes New Orleans, og også de var tirsdag ettermiddag norsk tid vel fremme i sjømannskirken.

De ni nordmennene belager seg nå på å bli i kirken til fredag:

- Vi har blitt tatt utrolig godt imot. Det er kjempehyggelig her, og vi kommer til å bli boende her til det er trygt å dra tilbake til New Orleans, sier Gleditsch.

Foreløpig er det bare de ni studentene som har søkt tilflukt i kirken, men flere andre bekymrede nordmenn som befinner seg i området, har ringt kirken og meldt sin ankomst.

Redusert styrke
Etter å ha sneiet Cubas vestkyst, er «Ivan» tirsdag på vei over Mexicogulfen med kurs for USA, melder NTB-Reuters.

«Ivan» er ventet å nå Florida, Alabama, Mississippi og Louisiana onsdag kveld eller torsdag morgen, og titusenvis av mennesker langs kysten har allerede evakuert hjemmene sine.

Klokken 19 tirsdag norsk tid befant stormsenteret seg 650 kilometer sørøst for Mississippi-elven. Orkanens styrke var da noe redusert, og ble målt til 225 km/t. Dette innebærer også at «Ivan» er nedgradert fra kategori 5 som er øverste trinn på Saffir-Simpsons styrkeskala, til kategori fire.

Pinneved
Ifølge meteorologer er det fare for at orkanen vil tilta i styrke igjen før den når USAs sørkyst, melder AFP.

Tak ble feid vekk, trær knakk som pinneved og strømledninger revet ned da de uvanlig kraftige vindkastene feide over den vestlige delen av Cuba tirsdag.

Orkanen tok imidlertid en vestligere kurs enn først fryktet, og andre steder på øya kunne folk puste lettet ut. Ingen personer omkom i uværet som er det kraftigste som har rammet Cuba i manns minne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.