*Nettavisen* Nyheter.

Søket er avsluttet

Foto: TV 2

Selskapet som skal berge «Bourbon Dolphin» er på plass ved havaristen ved havaristen for å gjøre forundersøkelser.

14.04.07 12:54

De pårørende til de savnede og de omkomne kom til Lerwick på Shetland fredag ettermiddag. Klokken 22 fredag kveld fikk de møte de overlevende etter ulykken.

- De overlevende møter de pårørende nå. Der skal de få snakket sammen om hva som har skjedd og hvordan situasjonen utløp seg. Å få møte de overlevende er svært viktig i en bearbeidingsprosess som vi er inne i nå. Begge sjømannsprestene deltar også på møtet i kveld, sier koordinator Erhard Hermansen fra rederiet Bourbon Offshore Norway til nettavisen i 22-tiden fredag.

Blitt en bergingsaksjon
Redningsaksjonen er etter hvert i ferd med å gå over til å bli en bergingsaksjon. Redningsledelsen tror de fem savnede befinner seg inne i skipet. Dykkere har tidligere i dag vært i sjøen rundt skipet, men risikoen for stor til å gå inn i skroget. Det er ikke registrert noen livstegn.

Det moderne ankerhåndterinsgskipet vil etter hvert bli slept til Shetland.

En bergingsaksjon er allerede satt forsiktig i gang og det hollandske firmaet Smit er på vei til «Bourbon Dolphin» for å begynne bergingen.

- Vi har fått kontrakten på denne bergingen. Det jeg også kan fortelle er at vi sendte ut et team på seks personer til Shetland i ettermiddag. De er nå kommet til stedet og har startet undersøkelsene av ulykkesstedet. Dette vil de fortsette med i morgen tidlig før det blir klart hva som må gjøres for å berge skipet, opplyser talskvinne Claudia Van Andel i Smit-gruppen til Nettavisen sent fredag kveld.

Direkte:Følg med på Nyhetskanalen.

TV 2 Nyhetene: Se innslaget.

- Kantret på få minutter
De overlevende etter «Bourbon Dolphin»-forliset fortalte at noe hadde gått galt med ankerhåndteringen. Det forteller Reidar Vetvik på Shetland til Bergens Tidende. Han snakket med de overlevende etter forliset.

- På en eller annen måte var kjettingen kommet over på siden av båten, og vind og strøm begynte å trekke båten rundt. Det endte med at båten trillet rundt på ganske få minutter, sier Vetvik til avisa.

Les også: Alt om «Bourbon»-havariet

Dramatiske historier
Nordmannen Reidar Vetvik driver misjonskafé på Shetland og var en av de første som snakket med de overlevende i går kveld. Han tok imot flere av dem da de ble brakt inn til Lerwick og fikk høre alle de dramatiske historiene.

- De som kom seg ut på dekk på skipet forsøkte å få på seg livbelte. De klatret deretter opp på rekkverket og hoppet eller sklei ut i sjøen. Noen kom ut i sjøen og klamret seg fast til en tank ute i sjøen, mens andre kom seg bort til en flåte, sier Vetvik.

De overlevende var sterkt preget av situasjonen da de kom i land.

Overlevde i flåten
- De var opptatt av å omfavne hverandre og å få delt sorgen over det som hadde skjedd. De kunne ikke forstå det og måtte klype seg i armen, forteller Vetvik til TV 2 Nyhetene.

De som kom seg opp i flåten overlevde ulykken og er i god fysisk form. De kunne skrives ut av sykehuset etter få timer.

I dag morges fant Vetvik frem det norske flagget.

- Nå må vi vise respekt til de døde, sa han før hang det opp.

Opprettes granskingskommisjoner
Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen har fredag ettermiddag tatt turen til Herøy kommune på Sunnmøre.

- Vi setter stor pris på dette. Det viser at man bryr seg og har mye å si for bygda som er rammet, sier administrerende direktør Trond Myklebust i rederiet Bourbor Offshore Norway til TV 2 Nyhetskanalen.

Rederiet har bestemt at de skal sette i gang en intern granskingskommisjon, også med eksterne aktører.

- Dette kommer i tillegg til den offentlige granskingen fra Sjøfartsdirektoratet. Vi må revurdere om vi skal sette i gang egen gransking - det er kanskje unødvendig med to kommisjoner, sier Myklebust til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.