RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sola angriper igjen

(SOHO/ESA/NASA)
Sist oppdatert:
I en fart av 6,8 millioner kilometer i timen raser en ny solstorm mot Jorden. Det betyr mer trøbbel for flytrafikk og radiokommunikasjon hos oss.

Dette er nesten like raskt som mandagens storm som hadde en hastighet på 7,7 millioner kilometer i timen.

- Med andre ord er dette også en usedvanlig rask solstorm og vil sannsynligvis slå inn i Jordens magnetfelt i løpet av natt til fredag, opplyser Pål Brekke, som jobber ved den Europeiske romforsknings organisasjonens (ESA) utestasjon ved Goddard Space Flight Center (NASA).

- Samtidig har magnetfeltet til den gasskyen som nå beveger forbi Jordens magnetfelt, snudd til sydlig retning slik at vekselvirkningen nå er mye større og vi er på nytt inne i en ekstrem kraftig geomagnetisk storm, forteller Brekke.

Stormen har ført til at tyske luftfartsmyndigheter har redusert kapasiteten i det tyske luftrommet med ti prosent, fordi stormen skaper problemer med radiokommunikasjon og radarer.

Etter stormen som traff jorden onsdag, ble den japanske satellitten Kodoma slått ut, men det er håp om å få den i drift igjen.

Besetningen på den Internasjonale romstasjonen ISS har måttet søke tilflukt i en strålesikker del av stasjonen under stormen. Den store robotarmen er også nå parkert da elektronikken til denne er veldig utsatt for slike partikler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere