RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sola gikk på en rekord-smell

(Nasas hjemmeside)
Sist oppdatert:
Historiens antatt kraftigste soleksplosjon ble registrert klokken 20.50 tirsdag kveld. Eksplosjonen var så omfattende at den kan få følger for flytrafikken.

Foreløpig er strålingen klassifisert som «mye over» rekorden på X20 fra 2001. Instrumentene topper på X20, så det vil ta tid å finne ut hvor kraftig utbruddet har vært

- Dette er kanskje den aller sterkeste eksplosjonen noen sinne. Den mettet måleinstrumentene, opplyser solforsker Pål Brekke i NASA om rekorden.

Omdirigeres
Eksplosjonen inntraff i samme området som det har vært stor aktivitet i de siste ukene. Flekkområdet er imidlertid rotert rundt på baksiden av solranden.

Eksplosjonen skaper problemer for blant annet radiokommunikasjon og de fleste transatlantiske ruter vil nok bli dirigert lengre syd for å unngå at radiosambandet faller ut, sier Pål Brekke.

Nordlys
Eksplosjonen slynget en gigantisk sky med superhet gass ut i verdensrommet.

- Hadde skyen vært rettet direkte mot Jorden ville trolig skadene på strømforsyning og satellitter blitt omfattende, sier stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt på Universitetet i Oslo, til NTB.

Onsdag er det stor sjanse for at skyen vil streife Jordens magnetfelt og forårsake nordlys onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere