Gå til sidens hovedinnhold

Solana advarer Iran

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana advarte mandag det iranske presteskapet om at frie og rettferdige valg er viktig for landets forhold til EU.

Solana er på et to dager langt besøk i Iran, et besøk som diplomater ifølge AFP beskriver som et forsøk på å holde liv i tilnærmingsprosessen mellom Iran og EU. Besøket har imidlertid blitt overskygget av den politiske krisen som har oppstått i Iran etter at det ble kjent at en lang rekke reformvennlige politikere er blitt utestengt fra å delta i valget som skal holdes 20. februar.

Javier Solana sier dette er et internt iransk anliggende, men han var likevel klar på at forholdet mellom EU og Iran kan bli skadelidende dersom det fremstår som om valget oppfattes som "fikset" av det iranske prestestyret.

- Et valg skal ikke bare være rettferdig på selve valgdagen, hele prosessen må være rettferdig, sa Solana under en pressekonferanse han avholdt sammen med den iranske utenriksministeren, Kamal Kharazi.

"Sitt ned"-aksjon
- Det vil være vanskelig for meg å forklare europeerne hvorfor lovlig valgte representanter for folket ikke kan stille til gjenvalg.

Rundt 90 rasende parlamentarikere fortsatte mandag "sitt ned" -aksjonen i nasjonalforsamlingen, i protest mot at det konservative Vokterrådet har besluttet å utestenge flere hundre reformvennlige politikere fra å delta i valget neste måned. 80 av dem som er utestengt, sitter i dag i nasjonalforsamlingen.

«Statskupp»
Under trusselen om at regjeringen kan gå i oppløsning som følge av at flere statsråder strekker seg, lovet president Mohammad Khatami å gjøre sitt for å få omgjort beslutningen, som av enkelte parlamentsmedlemmer er omtalt som et statskupp.

- Jeg håper problemet blir løst, sa utenriksminister Kamal Kharazi under pressekonferansen, og la til at landets åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, president Khatami og nasjonalforsamlingens leder, Mehdi Karoubi, drøfter spørsmålet.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene