RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solana hyller Trajkovski

Javier Solana
Javier Solana
EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana hyller Boris Trajkovski som en stor mann og europavenn. Den makedonske presidenten døde torsdag da flyet hans styrtet i Bosnia.

- I dag er en tragisk dag for Makedonia, for alle landets innbyggere, men også for mange andre mennesker i Europa, sa Solana kort tid etter at han hadde fått bekreftelsen på at president Boris Trajkovski var omkommet i flystyrten.

- President Trajkovski var en stor mann, en lidenskapelig mann, en mann som ledet sitt land fremover, ikke bare når det gjelder reformer, men også i arbeidet med å føre landet så nær resten av Europa som mulig, sa Solana.

Søker EU-medlemskap
EUs «utenriksminister» mener det vil bli vanskelig for Makedonia å fylle tomrommet etter Trajkovski, men lover samtidig at EU vil opprettholde sein fulle støtte til landet.

Makedonia er et av landene som håper å bli medlem av EU. Da meldingen om at presidentflyet hadde styrtet kom, var landets statsminister i Dublin for å overlevere EU-søknaden. Irland har for tiden formannskapet i EU.

- Vil påvirke hele regionen
Trajkovskis kroatiske kollega hyller også den omkomne presidenten, og sier dødsfallet vil få politiske konsekvenser, ikke bare for Makedonia, men for hele Balkan.

- Det menneskelige tapet rammer ikke bare hans nærmeste familie og hjemland, men vil også få politiske konsekvenser for situasjonen i hele regionen, sier Stipe Mesic, som torsdag var gjest i Europaparlamentet. Mesic skulle etter planen ha møtt Trajkovski i den bosniske byen Mostar torsdag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere