*Nettavisen* Nyheter.

Solberg ber FN fjerne vetoretten

TALTE I FN ONSDAG: Erna Solberg ga onsdag sin støtte til Frankrikes forslag om å fjerne vetoretten når det er snakk om brudd på humanitære rettigheter. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

I sin tale til FNs generalforsamling ga Norge sin støtte til Frankrikes forslag.

30.09.15 23:04

NEW YORK (Nettavisen): Norge var en av de siste nasjonene som holdt et innlegg under den 70. generalforsamlingen i De forente nasjoner (FN).

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Statsminister Erna Solberg ba i sin tale blant annet FN om å fjerne vetoretten i tilfeller hvor det er brudd på humanitære rettigheter.

Det er de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd - Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA - som har vetorett.

I mai i fjor brukte både Russland og Kina sin vetorett til å stanse en FN-resolusjon som hadde støtte fra 65 nasjoner, hvor målet var å henvise Syria-krisen til Den internasjonale straffedomstolen.

- Franskmennene har sagt at i disse masseovergrepssakene, i land hvor det er brudd på de humanitære rettighetene, bør alle vetolandene avstå fra å bruke vetoretten sin. Vi støtter det, sier Solberg til Nettavisen.

- Vi støtter det franske initiativet om at man enten skal avstå fra å bruke veto, eller at man ikke lenger har et vetosystem, sånn at vi faktisk kan få hjelp inn. Det er sånn at når vi har sagt at vi har plikt til å beskytte kan ikke den plikten suspenderes av at en stormakt har andre interesser, fortsetter Solberg.

I sin tale rettet Erna Solberg også et annet spark til Russland.

«Alle stater nyter godt av en global lov om at rettigheter trumfer makt. En av de viktigste reglene som ble skapt i 1045, er respekten for internasjonalt anerkjent landegrenser. Dette basisprinsippet har blitt utsatt for åpenlyse overtramp i Europa de siste par årene, og Europas sikkerhetslandskap har endret seg. Vi må tilbake til en situasjon hvor alle stater overholder sine forpliktelser til internasjonale lover», sa Solberg.

Uten å nevne Russland med navn, er det åpenbart russernes invasjon av Ukraina som Norges statsminister her siktet til.

Solberg tok også opp situasjonen i Syria, Sør-Sudan, Yemen og Irak, og ba FN om å trappe opp implementeringen av resolusjon 1325, som ble vedtatt for 15 år siden med formål om å styrke kvinners sikkerhet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.