Gå til sidens hovedinnhold

Solberg: – Krisen i Hellas påvirker hele Europa

– Den økonomiske krisen i Hellas har innvirkning på hele Europas økonomi, og vi følger situasjonen nøye, sier statsminister Erna Solberg (H).

Natt til mandag ble det klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde stemt nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF. Oppslutningen var på 62,5 prosent. Dermed kaster grekerne eurosamarbeidet ut i nytt kaos.

– Situasjonen i Hellas er uavklart også etter folkeavstemningen i går. Det er dramatisk og det er ikke lett å forutse hva som vil skje. Håpet er at alle parter, ikke minst grekerne, bruker tiden til å tenke seg om og jobbe for å finne løsninger, sier Solberg.

LES OGSÅ: Hellas' finansminister sier han går av

Øke usikkerheten i markedet

Utfallet av folkeavstemningen søndag vil trolig øke usikkerheten i markedet, svekke euroen og føre til stort salg av aksjer, tror eksperter. De europeiske aksjemarkedene stupte mandag, etter at grekerne sa nei til kreditorenes krav om flere innstramminger i bytte for nye lånemidler.

LES OGSÅ: Tyskland og Frankrike ber om hastetoppmøte

– Det var ikke stor avstand i forhandlingene i Brussel før helgen. Vi håper det vil være mulig å finne fram til løsninger som kan skape ro i gresk og europeisk økonomi, sier hun.

Spår billige pakkereiser til Hellas

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen oppsummerer konsekvensene av Hellas-krisen for Norge slik: Litt svakere krone, noe fallende rente og billigere pakketurer til Hellas til vinteren.

Andreassen tror ikke norske husholdninger vil merke så mye til den vanskelige økonomiske situasjonen i Hellas.

– Det er vanskelig å se at dette er så negativt for Norge, sier han.

Derimot er ikke Andreassen like positiv til situasjonen søndagens nei-flertall får for Hellas.

– Situasjonen i dag er mye mer usikker, og landet står vesentlig svakere i dag enn de gjorde for noen uker siden, sier han til NTB.

På sin blogg utdyper han at grekerne har «stemt nei til de tiltak som kunne sikre dem fortsatt tilgang til euro-midler, og et håp om å bevare det meste av sin levestandard. Nå blir det verre».

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken