RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Soldat skutt og drept av sine egne

Foto: ERIC GAILLARD (Reuters)
Sist oppdatert:
En thailandsk soldat ble skutt og drept under de voldsomme opptøyene i Bangkok.

Thailandske sikkerhetsstyrker og demonstranter barker sammen i Bangkok onsdag. Hundrevis av såkalte rødskjorter demonstrerer mot den sittende regjeringen på sjette uke på rad.

Ingenting tyder på at opptøyene er i ferd med å roe seg. Tvert imot.

I løpet av onsdag har en soldat blitt drept og minst ti mennesker er blitt skadd i opptøyene, melder BBC. Soldaten skal ha blitt drept ved en feiltakelse av en annen soldat.

- De fleste som ikke er direkte involvert i sammenstøtene i Bangkok, synes alt er bare trist. Det er en komplisert sak å løse politisk. Mange sympatiserer med rødskjortene av den enkle grunn at de har et poeng med at den nåværende regjeringen ikke er valgt av folket på vanlig måte, sier Nettavisens journalist i Thailand, Stig Martin Solberg.

Krever nyvalg
Rødskjortene mener nemlig at regjeringen til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra ble avsatt på feilaktig grunnlag.

- Den siste regjeringen til Thaksin var en mindretallsregjering, og det største partiet som støttet Thaksin, ble funnet skyldig for å ha brutt valgreglene, og ble dermed erkjent ugyldig i en høyesterettsdom. Dermed måtte nasjonalforsamlingen danne en ny regjering, og da ble nåværende statsminister Abhisit Vejjajiva stemt fram av resten av nasjonalforsamlingen, sier Solberg.

Rødskjortenes krav er at statsministeren skriver ut nyvalg innen 30 dager. Statsministeren har gått med på å skrive ut nyvalg innen ni måneder, men har også antydet at han er villig til å korte ned på tiden.

- Den store utfordringen med et nyvalg, er at statsministeren mener det er uklokt å gjøre det nå fordi voldsspiralen kan eskalere på grunn av de voldsomme følelsene som er i sving, sier Solberg.

Advarer nordmenn
Utenriksdepartementet gikk ut i forrige uke og advarte nordmenn mot å reise til Bangkok.

- På grunn av den spente situasjonen i Bangkok, så fraråder Utenriksdepartementet nordmenn om å reise til Bangkok hvis det ikke er strengt nødvendig, sa underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen i forrige uke.

- Det har den siste tiden vært flere voldelige sammenstøt i Bangkok, og vi kan ikke utelukke at dette eskalerer, sa Imerslund.

Videre oppfordrer UD nordmenn som allerede befinner seg i Bangkok mot å bevege seg i områder med store folkemengder, samt holde seg unna demonstrasjonene. Nordmenn oppfordres også til å følge med på de lokale mediene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere