Soldater kan få kortere utenlandstjeneste

Foto: (Forsvaret)

Forsvarsdepartementet vil vurdere å korte inn tjenestetiden for utlandsoppdrag i lys av erfaringen fra de norske soldatene i Irak.

25.08.04 08:48

En undersøkelse blant norske soldater som tjenestegjorde i Irak avdekker at mange av soldatene opplevde oppdraget som en stor belastning, og at tjenestetiden for den første kontigenten med soldater burde ha vært kortere.

Tilbakemeldingen blir lagt merke til i Forsvarsdepartementet.

- Dette er en type funn som som vi vil ta hensyn til i den videre planleggingen, sier politisk rådgiver Bengt Eidem til TV 2 Nettavisen.

Han utelukker ikke at tjenestetiden kan bli kortet ned for enkelte operasjoner i framtiden.

- Enkelte operasjoner kan være helt uproblematiske. Andre har vi fått tilbakemeldinger på om at den første kontigenten kunne vært der kortere. Dette er en klar og tydelig tilbakemelding, fortsetter han.

Okkupasjon
Undersøkelsen er utført for Forsvaret av forskerne Lars Wiseth, Terje Olav Rød og Arnfinn Tønnessen Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress ved Ullevål sykehus i Oslo. Blant Irak-soldatene pekte flere på belastningen ved å bli sett på som okkupasjonssoldater både i Irak og i Norge.

- Det er større trussel og risiko for at noe skal skje, aggresjon er rettet mot oss som del av de USA-ledede styrker, vi er en part i konflikten, skriver en av soldatene.

Kjenner seg ikke igjen
Kaptein Hans Kristian Strand deltok i den første gruppen av ingeniørsoldater som kom til Irak. Han deltok ikke i undersøkelsen, og kjenner seg ikke i igjen i beskrivelsen.

- Å se på oss som okkupanter var ikke gjengs blant irakere i det hele tatt. Jeg følte meg ikke som en okkupasjonssoldat, sier han til TV 2 Nettavisen.

-Vi jobbet på bakken, De lokale kjente oss igjen. Det var noe steinkasting, men vi følte aldri trusselen på den måten det kom fram på hjemme, legger han til.

Han kan godt tenke seg å reise ut igjen om ett års tid, gjerne for en seksmåneders periode.

Ikke krangle
Strand mener ingeniørsoldatene gjorde en sensasjonell innsats i Sør-Irak, som å bygge veie, ordne strømnettet eller reparere vannforsyningen til lokalbefolkningen rundt Basra.

- Men det var ikke den typen sensasjoner mediene ønsker å lage blest om, sier han.

Hans Kristian Strand mener norske politikere burde ha latt være å krangle om mandatet for utplasseringen av de norske styrkene når de først var kommet på plass.

-- Når det sitter politikere hjemme som ikke har peiling på hva som skjer, bør de stå sammen om et vedtak som er gjort, i stedet for å snakke om ting de ikke har greie på.

Tar selvkritikk
Bengt Eidem forstår at Irak-soldatene oppfattet debatten hjemme som vanskelig, og tar selvkritikk for måten Forsvarsdepartementet opprådte på.

-- Jeg tar selvkritikk på at vi ikke har vært flinke nok med å nå ut med hva styrken faktisk gjorde i Sør-Irak. Det festet seg et inntrykk av at man var en okkupasjonsstyrke og en pest og plage for befolkningen. Men man utførte faktisk et oppdrag til gode for de sivile, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.