*Nettavisen* Nyheter.

Soldater vokter jernbanelinjen

Foto: (AP/Scanpix)

Etter at en ny bombe ble funnet på jernbanelinjen mellom Madrid og Sevilla fredag, setter spanske myndigheter inn soldater for å beskytte jernbanen.

02.04.04 21:22

Spania vil etablere et permanent system for overvåking av jernbanesporene. Det vil omfatte militære mannskaper, politistyrker, bombehunder, spesielle vaktmannskaper og 45 helikoptre, opplyser den spanske innenriksministeren Angel Acebes fredag kveld.

Identisk sprengstoff
Bombene som gikk av i Madrid-angrepet 11. mars, ble laget av et sprengstoff som kalles Goma 2 Eco. Spanske myndigheter tror bomben som ble funnet i dag, er laget av samme type sprengstoff.

- På bakgrunn av bombens farge og form er det trolig Goma 2 Eco, sa innenriksministeren Angel Acebes tidlig fredag kveld ifølge AP. Eksperter skal nå analysere bomben.

Den tolv kilo tunge bomben ble funnet på toglinjen i nærheten av byen Toledo seks mil sør for Madrid, og mer enn ti tog ble stanset på linjen mellom Madrid og Sevilla.

Ukjent opphav
Til bomben var det knyttet en detonator med en 136 meter lang ledning, opplyste innenriksministeren på en pressekonferanse. Ledningen skulle trolig brukes til å utløse bomben. Eksperter i spansk politi klarte fredag ettermiddag å deaktivere bomben.

Ifølge spanske medier var ikke bomben ferdig oppkoblet, muligens fordi gjerningspersonene måtte forlate den før de ble ferdige med sitt arbeid.

Acebes sier at det ikke er kjent hvem som plasserte bomben ved jernbanelinjen

- Så snart vi får informasjon om hvem som er ansvarlige eller detaljer om etterforskningen vil vi dele den med dere, sa Acebes til reporere.

Funnet av jernbaneansatt
Den baskiske separatistgruppen ETA har tidligere gjennomført angrep mot spanske jernbanelinjer. Organisasjonen fikk også tidlig skylda for terrorangrepet i Madrid 11. mars, men myndighetene sier nå at gruppen ikke hadde noe med den aksjonen å gjøre.

Sprengladningen ble funnet fredag formiddag og linjen ble raskt stengt. Først på ettermiddagens pressekonferanse ble det bekreftet at det faktisk dreide seg om en bombe. Politiet ble varslet av en ansatt i det spanske jernbaneverket som hadde funnet mellom 10 og 12 kilo dynamitt under linjen.

Høyhastighetstog
Det er høyhastighetstoget AVE som trafikkerer linjen, som er spesielt travel i forbindelse med starten av påsken. Togpassasjerene blir istedet fraktet med buss, melder BBC. AVE har en toppfart på 300 kilometer i timen.

Nyheten kom også samtidig som de nyvalgte medlemmene av den spanske nasjonalforsamlingen kom sammen til sitt første møte etter valget 14. mars, skriver NTB.

Ifølge den spanske jernbanen Renfe, var det ingen tog i nærheten da bomben ble oppdaget.

Tre uker siden
Det er bare tre uker siden 191 mennesker mistet livet og 1800 ble skadet da 10 bomber gikk av på forskjellige tog i Madrid. 15 personer er varetektsfengslet etter aksjonene, men bare fem av dem er mistenkt for å ha vært direkte involvert i angrepene.

Torsdag uskadeliggjorde spansk politi tre brevbomber som var adressert til journalister i Madrid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag