RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solen bidrar til klimaendringer

Sist oppdatert:
Solforsker Pål Brekke mener at solens innvirkning på klimaendringer de siste 100 år kan være større enn tidligere antatt av FNs klimapanel.

Tidligere denne uken inviterte Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti til klimaseminar på Stortinget. En av forskerne som var invitert til å holde innlegg under seminaret, var Pål Brekke. Han er solfysiker og tilknyttet Norsk Romsenter.

Sol og klima
Mens mange forskere peker på at klimaendringene de siste tiårene i all hovedsak skyldes menneskeskapt aktivitet, mener Pål Brekke at det er god grunn til å se på sammenhengen mellom den økte aktiviteten på solen og klimaendringer.

- Det er vanskelig å si om menneskeskapt aktivitet er den eneste årsaken til klimaendringer. Naturlige variasjoner de siste 1000 år, der aktiviteten på solen er åsaken, viser seg å være større en tidligere antatt. Disse naturlige variasjonene vil selvfølgelig også kunne virke i fremtiden sammen med de menneskeskapte, sa Pål Brekke til stortingspolitikerne fra Frp og SV.

Enorm solaktivitet
Vi har opplevd en ekstrem vinter, med høye temperaturer, lite snø og mye nedbør. Det er imidlertid få som er klar over at det faktisk er enorm aktivitet på solen akkurat nå. Pål Brekke opplyser at aktiviteten på solen har faktisk ikke vært større på flere tusen år.

- Kan økt aktivitet på solen forklare temperaturøkningen vi har opplevd de seneste årene?

- Solen har ikke vært så aktiv på flere tusen år. Jeg mener det er god grunn til å forske mer på hvorvidt den store aktiviteten på solen har hatt innvirkning på klimaendringene også de siste år. Mye tyder på at Solens aktivitet ikke øker lenger etter 1985 og at de menneskeskapte nå dominerer. Men her er det også usikkerheter, både hvordan klimamodellene beskriver klimaet og om nøyaktigeheten i temperaturmålingen på Jorden, mener Pål Brekke. Også forskere knyttet til FNs klimapanel er uenige i enkelte av hovedkonklusjonene i klimarapporten.

Uenighet
En rekke forskere mener svingningene i solaktivitet betyr mer for verdens klima og den globale oppvarmingen enn det FNs klimapanel og det store flertall av forskerne er villig til å gå med på.

- Poenget er at det er forsket for lite på spørsmålet om solens aktivitet og magnetfelt kan gi klimaendringer, påpeker Pål Brekke.

Media og ekstremvær
Under klimaseminaret i går benyttet Pål Brekke anledningen til å påpeke at media elsker å bruke dårlig vær for alt det er verdt. Ekstremvær selger.

- Jeg leser i avisene at denne vinteren er den nest mildeste siden 1938. Men ser du på været i et lengre tidsperspektiv, ser du at det over tid er store variasjoner i været og det like milde januarmåneder på 30 tallet som det vi ser i år. Vi mennesker har en tendens til å glemme fort. Det var kanskje enda mer ekstreme stormer og uvær på 1600- og 1700-tallet enn det vi ser i dag. Men den gangen fikk vi ikke TV-bildene live inn i stua mens hustak rives av, fortalte Pål Brekke, som savner mer kritisk journalistikk innen klimaspørsmål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere