RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solen øker faren for kjønnssykdommer

Lange solrike dager øker faren for å bli smittet av en kjønnssykdom. Grunnen er ikke bare at vi har mer sex når det er fint vær.

Forskere som har studert data fra Nederland har funnet ut at forekomsten av papillomvirus, som forårsaker kjønnsvorter, er høyest i august. Teorien deres er at sollys svekker kvinners immunforsvar.

Det har lenge vært kjent at solstråler påvirker utviklingen av forskjellige sykdommer. Det mest opplagte eksempelet er hudkreft. Men mange mistenker også at solen har mindre opplagte effekter, og kan påvirke mottageligheten for mer hverdagslige virussykdommer, skriver AP.

- Solen er et lags medikament som påvirker om en papillominfeksjon setter seg eller ikke, sier dr. William Hrushesky.

Han har studert resultatene av mer enn 900.000 tester gjort i Nederland mellom 1983 og 1998. Han fant ut at jo mer sol det var et spesifikt år eller måned, jo høyere var forekomsten av papillomvirus. August er den solrikeste måneden i Nederland og i denne måneden er det dobbelt så mange tilfeller som på vinteren. I september falt antall tilfeller dramatisk.

- Samleier ser ikke ut til å forklare flesteparten av smittetilfellene, sier Hrushesky.

Han sier at solen kan dempe kroppens produksjon av antistoffer. Hans teori er derfor at solen svekker immunforsvaret. Andre undersøkelser har vist en tilsvarende sammenheng mellom sollys og herpes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere