Solgte atomhemmeligheter for millioner

Foto: (EPA)

Lederen for det pakistanske atomvåpenprogrammet, Abdul Qadeer Khan, solgte atomvåpenteknologi til Iran for over 20 millioner kroner på midten av 1990-tallet.

20.02.04 12:42

Det opplyser malaysisk politi.

Khan skal ha forsynt Iran med maskindeler til sentrifuger som anriker uran, et materiale som brukes i atombomber. Den pakistanske vitenskapsmannen skal også ha levert anriket uran til Libya i 2001.

Malaysisk politi har fått opplysningene fra en angivelig mellommann, Buhary Syed Abu Tahir fra Sri Lanka. Han skal ha begynt sitt samarbeid med Khan, også kalt "den muslimske atombombens far", i 1994 eller 1995.

I politiavhør har Tahir forklart at Khan ba ham sende to containere med brukte sentrifugedeler fra Pakistan til Iran. Maksindelene skal ha blitt fraktet til Iran med et iranskeid skip fra Dubai. Delene ble der betalt av en ikke navngitt iraner. De to veskene med om lag 3 millioner dollar i kontanter skal ha blitt plassert i en leilighet som ble brukt av den pakistanske vitenskapsmannen hver gang han besøkte Dubai.

Khan har innrømmet at han har lekket atomhemmeligheter til Iran, Libya og Nord-Korea. Han har beklaget sine handlinger på pakistansk fjernsyn og blitt benådet av president Pervez Musharraf. I Pakistan er han fortsatt regnet som en folkehelt.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.