*Nettavisen* Nyheter.

Solgte søppel for 13 mill

Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

Hvem skulle tro at det gikk an å tjene 13 millioner på tre søplesekker?

27.04.07 11:58

Det var i 1978 at den irske kunstneren Francis Bacon var på vei til å kaste flere av sine ting i en container. Malerier, brev, dagbøker og fotografier hadde blitt fjernet fra hans notorisk rotete studio i et av hans ryddeanfall.

Kastet mye og angret ofte
Bacon var kjent for å kaste eller ødelegge de arbeidene han ikke var fornøyd med, for gjerne å angre i ettertid.

Men denne gangen fikk hans elektriker og venn Mac Robertson overtalt kunstneren til å la han beholde tingene. Han fylte opp totalt tre søplesekker med ting, som han deretter stuet bort på sitt loft i nesten 30 år.

Enorm interesse
Da tingene til slutt ble solgt på en auksjon i England for få dager siden, oppnådde de en interesse hinsides all forventning.

- Det var et av disse betydningsfulle salgene. Det var stappfullt; kun ståplasser bakerst. Vi måtte hente flere telefoner, og det var mange som underbydde på internett, sa en talsmann til The Guardian.

43.000 for et ødelagt foto av et maleri
Et av fotografiene, som var av et av hans malerier og hadde en gul malingsflekk på seg, ble solgt for den nette sum av £3600, eller nærmere 43 000 kroner. Et annet bilde, av Bacon og en ukjent mann i Eiffeltårnet, ble solgt for £400, eller nærmere 5000 kroner.

I tillegg ble en samling av 21 kontaktkopier over bilder som ble brukt som basis for hans malerier auksjonert bort. Et av bildene er av Bacon og hans tidligere kjæreste, Peter Lacy, på en terrasse ved middelhavet.

Over 13 millioner
Arbeidene solgte for til sammen £1.13 millioner, eller drøyt 13 millioner kroner, ca 50 ganger så mye som forventet. At Bacon ville kaste det sier bare en ting, ifølge Chris Ewbank, eieren av auksjonsfirmaet:

- De beste til å bedømme kunst er ikke kunstnerne selv.

Denne saken er hentet fra Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.