RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solstormer tynner ut ozonlaget

Sist oppdatert:
En dramatisk fortynning av det beskyttende ozonlaget over arktiske strøk i fjor var et resultat av sterke vindstrømmer og kraftige solstormer høsten 2003, viser ny forskning.

Ozonlaget danner et beskyttende lag mot Solens UV--stråler, men våren 2004 ble denne hinnen redusert med 60 prosent i stratosfæren over de nordlige breddegrader.

En ny undersøkelse viser at det var kraftige solstormene i oktober og november i 2003 som var årsaken til denne reduskjonen, melder Norsk Romsenter med henvisning til ESA og NASA.

Rev ozon i stykker
Partikler fra Solen trigget kjemiske reaksjoner i atmosfærene som igjen førte til en kraftig økning i mengden nitrogen i den øvre stratosfæren som ligger cirka 30 kilometer oppe. Nitrogenmengden steg til den høyeste verdien på 20 år.

Det satte i sin tur fart i vindstrømmer i atmosfæren som førte til at nitrogen ble transportert nedover i atmosfæren der ozon befinner seg og rev denne i stykker.

- Uventet reduksjon
- Denne reduksjonen kom helt uventet, sier Cora Randall ved University of Colorado, en av forskerne bak studien.

Ozon, som består av tre oksygenatomer, blokkerer UV-stråling fra Solen. Det er samtidig Solens UV stråling som opprettholder ozonlaget i an fin balanse.

Naturlige variasjoner
Dette nye arbeidet understreker ifølge forskerne at det trengs en bedre forståelsen av slike naturlige variasjoner i ozonlaget slik at vi igjen kan øke kunnskapen om de menneskeskapte effektene på ozonlaget.

- Dette peker på et kritisk behov for å bedre forstå de prosessene som foregår i ozonlaget, sier Randall ifølge Live Science.

Både forskere fra Canada og Europa bidro i arbeidet, som hentet sine data fra sju satelitter. Resultatene er presentert i siste utgave av Geophysical Research Letters.

Se hete bilder av solstormer fra Soho-satelitten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere