Gå til sidens hovedinnhold

Solstormer tynner ut ozonlaget

En dramatisk fortynning av det beskyttende ozonlaget over arktiske strøk i fjor var et resultat av sterke vindstrømmer og kraftige solstormer høsten 2003, viser ny forskning.

Ozonlaget danner et beskyttende lag mot Solens UV--stråler, men våren 2004 ble denne hinnen redusert med 60 prosent i stratosfæren over de nordlige breddegrader.

En ny undersøkelse viser at det var kraftige solstormene i oktober og november i 2003 som var årsaken til denne reduskjonen, melder Norsk Romsenter med henvisning til ESA og NASA.

Rev ozon i stykker
Partikler fra Solen trigget kjemiske reaksjoner i atmosfærene som igjen førte til en kraftig økning i mengden nitrogen i den øvre stratosfæren som ligger cirka 30 kilometer oppe. Nitrogenmengden steg til den høyeste verdien på 20 år.

Det satte i sin tur fart i vindstrømmer i atmosfæren som førte til at nitrogen ble transportert nedover i atmosfæren der ozon befinner seg og rev denne i stykker.

- Uventet reduksjon
- Denne reduksjonen kom helt uventet, sier Cora Randall ved University of Colorado, en av forskerne bak studien.

Ozon, som består av tre oksygenatomer, blokkerer UV-stråling fra Solen. Det er samtidig Solens UV stråling som opprettholder ozonlaget i an fin balanse.

Naturlige variasjoner
Dette nye arbeidet understreker ifølge forskerne at det trengs en bedre forståelsen av slike naturlige variasjoner i ozonlaget slik at vi igjen kan øke kunnskapen om de menneskeskapte effektene på ozonlaget.

- Dette peker på et kritisk behov for å bedre forstå de prosessene som foregår i ozonlaget, sier Randall ifølge Live Science.

Både forskere fra Canada og Europa bidro i arbeidet, som hentet sine data fra sju satelitter. Resultatene er presentert i siste utgave av Geophysical Research Letters.

Se hete bilder av solstormer fra Soho-satelitten her

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken