RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Som Obama, som Bill

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Hillary Clinton vil vinne på Barack Obamas manglende erfaring. Hun nevner ikke at samme skyts ble brukt mot hennes mann i 1992.

Han var ung og kom som et friskt pust inn i valgkampen. Han ville bringe USA sammen etter mange år med republikansk styre, og sto utenfor makteliten i Washington. Han traff tidsånden med sitt budskap, men fikk kritikk for å mangle erfaring. Spesielt på utenriksfronten.

Barack Obama?

Nei, den unge Arkansas-guvernøren William Jefferson Clinton i 1992.

Bill manglet erfaring
Den gang hadde repulikanerne styrt Det hvite hus siden Ronald Reagan tok over i 1980. Den første Irak-krigen var unnagjort og alle forventet at George H. W. Bush ville bli gjenvalgt. Flere toneangivende demokrater bestemte seg for å ikke utfordre Bush.

Men så gikk det nedover med økonomien, og pilene pekte nedover for Bush senior. Fra Arkansas kom den 45 år gamle guvernøren som et friskt pust.

- Flere lurte på hvem denne demokraten var som tok på seg å utfordre den populære presidenten. Det var noe med naiviteten, sier Ole Moen, USA-ekspert ved Universitetet i Oslo.

Bill Clinton manglet utenrikspolitisk erfaring, og slet med å forklare hvor han var da hans jevnaldringer ble sendt til å kjempe i Vietnam. Til gjengjeld var han svært karismatisk og hadde gode taleevner.

Begge virket samlende
16 år seinere leder 46 år gamle Barack Obama nominasjonskampen over Bill Clintons kone, Hillary Clinton. Han lover endring, er karismatisk og er en svært god taler. Men han mangler erfaring, noe Hillary vet å utnytte. Spesielt på utenriksfronten.

Det Hillary ikke nevner er at mannen hennes slett ikke hadde mer erfaring da han gikk til valg i 1992.

- Det er mange paralleller her. Bill Clinton var ung og uerfaren når det gjaldt utenrikspolitikk. Han kom også inn med et budskap om å trekke deler av partiet sammen. Han hadde et budskap om økonomiske reformer som traff tidsånden på samme måte som Obamas budskap tretter tidsånden nå, sier Svein Melby, leder for Transatlantiske studier ved Institutt for forsvarstudier.

Inn fra kulden
Ole Moen peker på at begge hadde en suveren retorikk.
- De kom begge inn fra kulden. De fikk den sjansen ved å holde gode taler. Men de var ganske oppskure nasjonale, legger Moen til.

Han peker også på at Obama og Clinton begge sto overfor en stor upopulær president med samme etternavn.
- De hadde begge en upopulær president. I 1992 var Gulfkrigen kommet på avstand , og da var det pengeboken som var viktig, sier Moen.

«It’s the economy stupid» er blitt stående som et symbol på Clintons valgsuksess i 1992.

Obama har ingen skandaler
Mens Clinton i 1992 sloss mot en sittende president, er Obamas rival en tidligere førstedame. Motstanden fra Bush var regnet som formidabel, mens rivalene i nominasjonskampen var lettvektere som Paul Tsongas og Bob Kerrey.

I 2008 er foreløpig all fokus på kampen mellom Barack Obama og Hillary Clinton, og på flere meningmålinger ligger begge an til å kunne slå republikanernes John McCain. Mye tyder på at nominasjonskampen kommer til å bli husket like mye som selve presidentvalget.

Hillary Clinton har varslet mer fokus på Obamas manglende erfaring etter valgseirene i Texas, Ohio og Rhode Island. Hun kommer neppe til å nevne Bill Clintons CV før han flyttet inn i Det hvite hus.

Til forskjell fra Bill Clinton har imidlertid Barack Obama ennå ikke vist at han kan takle en medieskandale. Da Bill kastet seg inn i nasjonal politikk sto det omtrent kvinner i kø som hevdet de hadde hatt hatt sex med ham. Den type erfaring ser ikke Obama ut for å ha.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere