Gå til sidens hovedinnhold

Sør-Koreas utenriksminister fikk sparken

Sør-Koreas utenriksminister Yoon Yuang-Kwan fikk torsdag sparken, etter at enkelte av hans medarbeidere hadde kritisert president Roh Moo-hyun for å distansere landet fra USA.

En talsmann for president Roh opplyste at Yoon leverte sin avskjedssøknad etter å ha påtatt seg ansvaret for ikke å ha satt presidentens utenrikspolitikk ut i livet.

– Enkelte tjenestemenn i utenriksdepartementet greide ikke å legge den gamle utenrikspolitikken på hylla, og maktet heller ikke å forstå den nye og uavhengige utenrikspolitikkens grunnleggende ånd, sa talsmannen Jeong Chan-yong.

Roh kom til makten i desember 2002, og markerte seg som en skarpere kritiker av USA enn de fleste av sine forgjengere.

Etter hvert har presidentens forhold til Washington gradvis bedret seg, selv om mange av hans nære medarbeidere har kritisert landets diplomater for å være for pro-amerikanske.

Mange av Rohs støttespillere var sterkt imot å sende soldater til Irak, og mener også at presidenten bør legge seg på en mer forsonende linje overfor Nord-Korea enn det USA mener.

Roh har samtidig havnet i hardt vær etter å ha mottatt ulovlige pengebidrag i valgkampen, og beklaget onsdag offentlig å ha "skuffet" nasjonen.

– Den ulovlige pengeinnsamlingen til presidentvalget, og misgjerningene til dem som har vært rundt meg, har skuffet alle. Dette vil jeg nok en gang beklage, sa Roh i en tale.

Påtalemyndigheten har hittil reist tiltale mot åtte av presidentens medarbeidere i forbindelse med de ulovlige pengegavene foran valget, der Roh slo den konservative opposisjonslederen Lee Hoi-chang.

(NTB-Reuters)

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus