*Nettavisen* Nyheter.

Sørkoreansk marineskip mulig torpedert

Foto: AP Photo/ Yonhap

Mange av de 104 om bord fryktes døde.

26.03.10 20:12

Det sørkoreanske marinefartøyet «Cheonan» med et mannskap på rundt 104 har sunket ved øya Baengnyeong utenfor kysten av Nord-Korea i Gulehavet, skriver BBC.

The New York Times melder at ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, er skipet på 1200 tonn, og sørkoreanske myndigheter etterforsker nå muligheten for at skipet skal ha blitt angrepet av en torpedo avfyrt av den nordkoreanske marinen.

Yonhap melder også om at en annet sørkoreansk skip hadde avfyrt varselskudd mot et uidentifisert objekt på radaren rundt tiden da det første skipet ble ødelagt. Objektet på radaren kan ha vært en flokk med fugler, skriver New York Times.

Så langt er det foreløpig uklart hva som egentlig har hendt.

- Alt vi kan si nå, er at en våre patruljeskip har sunket etter å ha fått skader i skroget forårsaket av ukjent årsak, sier en anonym talsmann i den sørkoreanske forsvarsstaben, melder The New York Times.

Halvparten reddet
Skipet skal ha begynt å synke rundt 21.30 lokal tid, etter en eksplosjon.

En redningsoperasjon er i gang, hvor minst 58 personer om bord har blitt reddet, skriver BBC.

Det er enda uklart hva som har hendt med de andre 46 personene som var ombord.

Den sørkoreanske presidenten, Lee Myung-bak, har gitt militæret ordre om å først og fremst konsentrere seg om å redde mannskapet.

Flere døde
Sørkoreansk media har meldt om flere døde og savnede, skriver Reuters.

Sørkoreanske myndigheter samles nå til et krisemøte, hvor muligheten for at dette dreier seg om et nordkoreansk angrep vil bli undersøkt.

Omstridt delelinje
Skipet synker i Gulehavet ved den omstridte delelinjen i havområdet mellom sør og nord.

Nord-Korea avviser denne delelinjen, som ble tegnet av FN ved sluttet av den koreanske krigen da nord og sør inngikk våpenhvile i 1953, skriver New Tork Times.

Flere sammenstøt mellom Nord- og Sør-Korea er blitt rapportert herfra, hvor blant annet i november i fjor skal nord- og sørkoreanske patruljefartøy ha åpnet ild mot hverandre, etter at en nordkoreansk båt krysset sjølinjen.

Nettavisen følger saken

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/ Yonhap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.