RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sosialdemokratene vant Portugal

Sist oppdatert:
Det sosialdemokratiske partiet tok en overveldende seier i Portugal søndag.

Søndagens valg har blitt den største seieren noen sinne for det sosialdemokratiske partiet, Det høyre-konservative partiet har styrt Portugal sammen med Folkepartiet siden 2002.

- Portugal har i dag fått en ny majoritet i parlamentet og nytt håp. Landet står overfor store problemer, men velgerne har vist at de ønsker å bygge en ny plattform for Portugal, sa den påtroppende statsministeren, Jose Socrates, etter valgseieren.

Socrates var miljøvernminister i den forrige sosialist regjeringen.

Nå kontrollerer partiet 120 av 230 seter i parlamentet, melder Ap.

Dermed har portugiserne støttet opp om planen til sentrum/venstre som skal bringe Portugals økonomi tilbake på rett kjøl.

Problemer i kø
Til nå har landet basert sin konkurransedyktighet på lavteknologisk produksjon gjort av lavtlønte. Problemet er at nye EU-land, og land utenfor EU, nå kan skilte med høyere utdanning og lavere lønn blant sine arbeidere.

Når Sosialistpartiets leder, Jose Socrates, blir landets nye statsminister neste måned, vil han fokusere på mer utdanning, mer teknologisk utvikling og ikke minst en kraftig reduksjon i antall offentlige ansatte.

- En ny plattform
Etter søndagens valg har han makt til å få den omfattende planen vedtatt i parlamentet. Socrates sier at landet nå skal endre kurs. Portugal har i dag en arbeidsløshet på 7,1 prosent, og landet sliter økonomisk sammenlignet med andre EU-land.

- En periode er over
Det sosialdemokratiske partiet har styrt Portugal sammen med Populærpartiet siden 2002. Populærpartiet gjorde søndag sitt dårligstevalg siden 1983 og får nå bare 72 plasser i parlamentet.

- En politisk periode har endt I dag, sa den avtroppende statsminister Pedro Santana Lopes søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere