RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spanet på drapsoffer

Sist oppdatert:
Morderen hadde trolig spanet på Firas Al-Shariah (bildet) over tid før han ble skutt og drept utenfor leiligheten sin i Malmö. Politiet utelukker ikke at rasisme er motivet for drapet på Al-Shariah og en annen innvandrer.

Firas Al-Shariah (23) og Kooros Effatian (66) hadde ingen ting annet til felles enn at de var innvandrere og bodde i samme gate i Malmö.

Dessuten ble begge skutt og drept med 45 dagers mellomrom. Et ni millimeters våpen som ikke kastet tomhylser og som ikke satte merker i prosjektilene ble brukt i begge drapene.

Ventet på offeret

Politiet beskriver drapet på Al-Shariah som en ren henrettelse.

- Drapsmannen har med all sannsynlighet ventet i branntrappen og skutt idet Firas Al-Shariah kom ut. Det tyder på at han har spanet på sitt offer en tid, sier kriminalkommisær Tony Pallon til Aftonbladet.

Kooros Effatian ble skutt inne i leiligheten sin. Det ble stjålet penger fra leiligheten i forbindelse med drapet. Likhetstrekkene mellom de to drapene gjør at politiet tror de står overfor samme drapsmann.

Ukjent motiv

Motivet for drapene er en gåte for politiet. Rasisme er en av flere teorier politiet jobber med.

- Vi åpner for alle tankeganger. Det betyr at vi ikke kan utelukke et rasistisk motiv, sier informasjonsdirektør Lars Förstell hos politiet i Skåne til TV 2 Nettavisen.

Kooros Effatian.
Kooros Effatian.

Politiet har foreløpig ikke noe spesielt miljø i kikkerten i jakten på drapsmannen eller drapsmennene, men forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Tore Bjørgo, sier at det rasistiske miljøet i Malmö-området er stort.

Stor aktivitet

- Det har vært av de områdene hvor disse miljøene har vært sterke. De har hatt mye aktivitet i en rekke byer og lokalsamfunn. Det er et av hovedområdene for rasisme i Norden, sier Bjørgo til TV 2 Nettavisen.

Bjørgo har forsket mye på rasistisk kultur og rasistiske ungdomsgjenger, og sier at det rasistiske miljøet i Malmö har et godt nettverk med kontakter også i Norge.

- Det er et nynazistisk miljø med flere ulike organisasjoner. De har kontakter over hele Europa, blant annet til Norge, sier Bjørgo, som presiserer at han ikke vil uttale seg konkret om de to drapene.

Etterlyser vitne

Lars Förstell ønsker ikke å si så mye om hvilke spor de går etter i etterforskningen av drapene.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljer, men vi har sikret oss en del spor og opplysninger. Det er imidlertid ingen ting som peker mot en gjerningsmann, sier Förstell.

Et sentralt spor i saken er et anonymt vitne som ringte politiet og fortalte hvor mye penger som var tatt ut av Kooros Effatians minibankkonto dagen etter at han ble drept. Politiet er svært interessert i å komme i kontakt med dette vitnet.

Torsdag kommer politiet til å gå ut på programmet ”Efterlyst” på svensk TV3 og be vitnet ta kontakt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere