Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spania ber om krisehjelp til bankene

En mann sitter foran en bank i Madrid 9. juni med skiltet «Hjelp meg, jeg er sulten». Spania trenger 100 milliarder Euro for å sikre bankene sine og unngå økonomisk kollaps.
En mann sitter foran en bank i Madrid 9. juni med skiltet «Hjelp meg, jeg er sulten». Spania trenger 100 milliarder Euro for å sikre bankene sine og unngå økonomisk kollaps. Foto: PEDRO ARMESTRE
Sist oppdatert:
Spania vil be EU om hjelp for å sikre banksektoren nok kapital, opplyser finansminister Luis de Guindos. Hjelpen kan komme opp i 100 milliarder euro.

Brussel (Reuters-TT): Spanias finansminister holdt pressekonferanse etter å ha vært i telefonkonferanse med de andre finansministrene i eurosonen. Der skal ministrene ha blitt enige om krisehjelpen.

Guindos sa lånet vil være nok til å sikre den nødvendige kapitalen til bankene med god margin.

- Det stilles ingen vilkår av noe slag til økonomiske reformer utenom finanssektoren, understreker de Guindos.

Østerrikes finansminister Maria Fekter opplyser at spanske banker vil få opptil 100 milliarder euro, 758 milliarder kroner. Anslagsvis 40-60 milliarder euro vil bli gjort tilgjengelig umiddelbar, ifølge Fekter.

Resten av beløpet skal gå til restrukturering og sikre en buffer, slik at markedet får tillit til bankene.

Den spanske regjeringen har fått gjennomslag for at krisehjelpen skal gå direkte til bankene, og ikke via regjeringen som i andre land, hvor hjelpen har fått følge av klare krav til kutt i offentlig forbruk.

Spania er det fjerde landet i eurosonen som får nødhjelp fra EU. Fra før har Irland, Portugal og Hellas fått hjelp, men da har kriselånene gått til staten.

Det har vært viktig for den spanske regjeringen å unngå den samme ydmykende behandlingen som spesielt Hellas har opplevd.

Mange i EU har vært opptatt av å sikre de spanske bankene før valget i Hellas 17. juni. Det fryktes at det kan skape panikk i markedene, dersom de greske partiene som er imot krisepakken vinner og landet ender med å gå ut av eurosonen.

Spanske banker sliter med råtne lån som følge av en kollaps i landets eiendomsmarked. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!