Spania inn i «Det gamle Europa»

Foto: (Reuters/Scanpix)

- Det gamle Europa er som nytt, sa Spanias statsminister etter møtet med Jacques Chirac og Gerhard Schröder i Madrid.

Det spansk-fransk-tyske toppmøtet mandag kveld var først og fremst en demonstrasjon av Spanias nye utenrikspolitiske kurs etter maktskiftet i vår.

Mens tidligere statsminister José María Aznar framsto som USAs nærmeste allierte i Europa ved siden av Tony Blair, ikke minst i Irak-spørsmålet, har hans etterfølger José Luis Rodríguez Zapatero staket ut en ny kurs.

Zapatero kom da også med et aldri så lite spark til USAs forsvarsminister Donald Rumsfelds famøse kategorisering av "det gamle" Europa i vest versus "det nye" i øst da Irak-striden var på sitt heteste. Mandagens møte viste at "det gamle Europa er som nytt", sa Zapatero, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Lidenskap
- Jeg lovet spanjolene at vi skulle være i sentrum for de europeiske beslutningene, og nå er vi der, sa Zapatero før møtet. Etterpå betegnet han seg selv, Chirac og Schröder som lidenskapelige europeere.

Zapatero vil at Spania skal være med blant de helt sentrale landene i utviklingen av Europa, og da er det ingen vei utenom Frankrike og Tyskland.

- Mandagens møte er meget viktig for å vise Spanias nye posisjon, fastslo utenriksminister Miguel Angel Moratinos i forkant av møtet.

Frankrikes president Jacques Chirac og Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder treffes svært ofte. Det gjenstår å se om Zapatero virkelig blir trukket mer inn i det nære fransk-tyske samarbeidet eller om møtet i Madrid blir husket som en sjelden begivenhet.

Spanske myndigheter vil ikke bruke begreper som "akse" eller "direktorat" for å beskrive et mulig økt fransk-tysk-spansk samarbeid, men sier rett og slett at de ønsker å være sammen med dem som bygger Europa og har kapasitet til det.

Variert dagsorden
En rekke temaer sto på dagsordenen for de tre lederne: Grunnlovstraktaten, EUs neste langtidsbudsjett, stabilitetspakten, Tyrkia-spørsmålet og kampen mot terror. Spania er seg bevisst at landet bidro til en løsning i striden om grunnlovstraktaten i vår.

Som takk for det ønsker Spania, som er stormottaker av EU-støtte, forståelse for at de nye medlemslandene i øst ikke skal stikke av med for mange penger i det neste langtidsbudsjettet. Men der møter Spania motstand fra Tyskland.

Derimot er de to landene enige om at det er viktig at den nye grunnlovstraktaten blir godkjent. Både Spania og Tyskland ønsker å være tidlig ute med ratifiseringen for å kunne sette et eksempel for de andre medlemslandene. Frankrike legger traktaten ut til folkeavstemning i andre halvår av 2005.

De tre lederne trakk mandag også fram enigheten om å lage et felles strafferegister, samt deres felles syn på Irak og Afghanistan. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag