RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JAVIER SORIANO (Afp)

Spania kan være på vei mot finanskrise i 2013

Sist oppdatert:
Madrid (NTB-AFP): Analytikere advarer mot at Spania er på vei mot en finanskrise som vil tvinge landet til å be om kriselån i 2013.

Spanias utenlandsgjeld vokser. Samtidig står spanske banker på vaklende grunn på grunn av eiendomsboblen og omfattende mislighold av lån. Når også arbeidsledigheten er høy og veksten negativ, har det fått eksperter til å slå alarm.

I forrige uke tvang investorer landet til å betale høyere rente på spansk statsgjeld i forbindelse med salg av nye statsobligasjoner.

Økonomen Raj Badiani i IHS Global Insight mener at Spania ikke er i noen umiddelbar fare. Det har blant annet massive lån fra Den europeiske sentralbanken (ECB) sørget for. Lånene har en svært lav rente og har gått til å styrke likviditeten til europeiske banker, blant annet i Spania.

Men litt lenger fram øker farene for at spansk økonomi vil gå helt i stå, ifølge økonomieksperten.

- Risikoen er ventet å bli større i 2013 med et Spania som herjes av en ødeleggende kombinasjon av langvarig økonomisk nedgang, utfordrende finansielle krav, et arbeidsmarked som er nær ved å gå til grunne og en banksektor som sliter med å kontrollere stadig mer utsatte verdier innen eiendomsmarkedet, advarer Badiani i et intervju med AFP. Nyhetsbyrået viser til en rekke ekspertkilder som uttrykker den samme bekymringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere