RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spanjolene forbyr tyrefekting

Foto: MANU FERNANDEZ (Ap)
Sist oppdatert:
Historisk avstemning i Catalonia i dag. Tyrefekting blir forbudt i regionen.

Onsdag behandlet det katalonske parlamentet et forslag om å forby tyrefekting. Skulle forslaget få gjennomslag vil det bli historisk. Catalonia blir da den første spanske delstaten på fastlandet som forbyr den spanske tradisjonssporten.

Og gjennomslag fikk forslaget. Med et flertall på 71 stemmer av 135 har politikerne talt. Forbudet vil tre i kraft fra 2012, skriver AP.

Den praktiske effekten av forbudet vil likevel være begrenset, skriver AP. Catalonia har kun én fungerende tyrefekterarena i Barcelona, samt en nedlagt arena som er gjort om til kjøpesenter for lengst. Arenaen i Barcelona arrangerer cirka 15 kamper årlig, og begivenhetene er sjelden utsolgt.

Totalt på landsbasis er det rundt 1000 kamper årlig.

- Barbarisk tradisjon
Tyrefekting er en gladiatorpreget kamp mellom tyr og menneske. Kampen foregår på lukket arena med publikum. Det hele skal ende med at matadoren (mennesket) tar livet av tyren ved hjelp av et sverd. Ideelt sett skal sverdet stikkes direkte i hjertet på tyren. Viser dette seg vanskelig vil tyren bli tirret til å bevege seg rundt slik at sverdet kan skjære opp lunger, hjerte og indre organer til tyren dør av skadene.

Sporten blir kraftig kritisert av flere grupper grunnet dens opplagte dyremishandling. Senest 28. mars i år deltok tusenvis av demonstranter på en massemønstring mot tyrefekting i Spanias hovedstad Madrid. Cirka 50 dyrevernsgrupper deltok.

Mireya Barbeto, talskvinne for det lille tyrefektingsfiendtlige partiet PACMA, kalte sporten - ifølge NTB - en barbarisk tradisjon som bringer skam over nasjonen.

- Dårlig tidspunkt
Catalonia er en autonom region med autonom status. Slike regioner har ofte en annen etnisk sammensetning enn resten av landet. Siden 1979 har Catalonia kjempet hardt for større selvstendighet - hvilket har ført til at katalanerne ofte blir beskyldt for å bruke tyrefektingsdebatten for å distansere seg fra resten av Spania.

På den måten hevdes det at regionen forsøker å få friheten de kjemper for.

- Denne avstemningen kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Det er en legitim debatt om fordelene og ulempene ved tyrefekting, men den har nå blitt gissel i de katalanske nasjonalistenes kamp for å vise at de ikke deler de samme verdiene som resten av Spania, sier Luis de Grande Pascual i partiet Partido Popular til avisa The New York Times.

Tilhengere av tyrefekting og konservative spanjoler tar dramaet svært alvorlig, melder AP.

- Tyrefekting overlever
Josefina Elias er president i meningsmålingsfirmaet Instituto Opinia i Barcelona. Hun trodde tradisjonen ville overleve avstemningen på et økonomisk grunnlag. Elias tok altså feil.

- Katalanerne er pragmatiske og forretningsorienterte. De ønsker ikke miste inntektene fra turister som vil se tyrefekting når de besøker Spanias mest populære ferieregion, sier hun ifølge AP.

- Turistnæringen presser lovgiverne til å avvise forbudet. I denne debatten tror jeg det økonomiske grunnlaget er den gjeldende faktor, sier hun.

Et klart flertall av spanjolene selv sier også nei til det nye forslaget. Den spanske avisen La Razón har gjennomført en undersøkelse som viser at 60,3 prosent ikke støtter et forbud mot tyrefekting i Catalonia.

På spørsmål om «du ville støttet et forbud mot tyrefekting i din egen region» sier 63,9 prosent nei.

Hva mener du om tyrefekting?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere