*Nettavisen* Nyheter.

Spansk-britisk krangel om bakterie-båt

Foto: Joerg Sarbach (AP/Scanpix)

Da cruiseskipet Aurora ankom Gibraltar med 430 magesyke passasjerer, stengte Spania grensen til den britiske kolonien. Britene mener spanjolene overreagerer fundamentalt.

Cruiseskipet har 1900 passasjerer om bord, og en fjerdedel av dem er smittet av en hissig bakterie som skaper mageproblemer. Skipet ble nektet adgang i Hellas, men kom mandag til Gibraltar.

- Overreaksjon
For å sikre at ingen bakterier blir brakt over til spansk side av grensen, stenge de spanske myndighetene sporenstreks av den britiske kolonien.

- Det er klart at utbruddet av magekatarr er svekket nå og ikke utgjør noen trussel overhode, sier Gibraltars sjefsminister Peter Caruana.

- Dette er en grov overreaksjon og jeg tror det er mer et politisk valg enn noen fornuftig bekymring for den spanske folkehelsen, sier Caruana.

Han sikter sannsynligvis til at Spania i flere tiår har drevet intens lobbyvirksomhet for å overta herredømme over den lille kolonien på landets sydspiss.

- Det er 11 syke mennesker på skipet nå. Myndighetene i Gibraltar vurderte at det ikke var noen god grunn til å la 2000 britiske turister flyte rundt i Middelhavet som flykninger, sier Caruana.

Første stenging
Stengningen av grensen, som i praksis fører til at den lille britiske kolonien blir isolert, er den første siden grensen mellom Spania og Gibraltar ble fullstendig gjenåpnet i 1985.

Grensen mellom Spania og Gibraltar ble stengt i 1969 på grunn av en konflikt om suvereniteten over Gibraltar. Spania har i nesten tre hundre år krevd suverenitet over den britiske kolonien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.