RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spansk politi anklages for brutal framferd mot katalanske velgere

Sist oppdatert:
Mer enn to millioner stemte ja til et selvstendig Catalonia i den omstridte folkeavstemningen, ifølge myndighetene i regionen nord i Spania.

Politiet har blitt anklaget for brutal framferd mot katalanske velgere som stemmer om uavhengighet fra Spania søndag formiddag. Utstyrt med skjold, køller og skytevåpen banet de seg vei inn i valglokaler, som de tømte for utstyr.

Folkeavstemningen søndag ble gjennomført tross advarsler fra regjeringen i Madrid og et stort oppbud av politi væpnet med batonger, skjold og skytevåpen med gummikuler. I alt 844 mennesker måtte søke helsehjelp som følge av politiets metoder, ifølge det lokale helsevesenet.

På en pressekonferanse sent søndag kveld sa regionmyndighetenes talsmann Jordi Turull at hele 90 prosent av befolkningen har stemt ja til et uavhengig Catalonia.

Videre sa han at 2,26 millioner stemmer er opptelt, og at over 2 millioner stemte ja i den kaotiske avstemningen. 7,9 prosent stemte nei, 2 prosent stemte blankt, og 0,9 prosent av stemmene regnes som ugyldige. Det er 5, 3 millioner registrerte stemmeberettigede i regionen. De katalanske myndighetene sier at politiet beslagla rundt 770.000 stemmer.

UD fordømmer ikke spansk maktbruk
UD fordømmer ikke spanske myndigheters maktbruk mot den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet fra Spania.

– Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen, til Minerva.

AKSJONERER. Spansk politi har satt i gang aksjoner mot folkeavstemningen om uavhengighet i den autonome regionen Catalonia. Dette bildet er fra Barcelona søndag morgen.

- Helt absurd
Andre reagerer imidlertid langt sterkere. Mina Finstad Berg, som er sentralstyremedlem i SV, betegner det som skjer i Catalonia som «absurd».

– Helt absurd å se bilder og video fra Catalonia nå. Politiet bærer folk vekk fra stemmeurner og valglokaler. Bryter seg inn i valglokaler, skriver hun på Twitter.

– Den spanske staten viser sin nyfascistiske side. Å være for uavhengighet er ikke ulovlig, men de fikk det til å se slik ut, sier 27 år gamle Ester, en av mange katalanere som forsøkte å stemme søndag, til DPA.

Ved en skole i Barcelona forsøkte velgere å hindre politiet i å ta med stemmeurner og valgsedler. Politiet svarte med å avfyre gummikuler mot demonstrantene.

Katalansk fjernsyn viste samtidig bilder av folkemasser i byer og landsbyer over hele regionen der folkeavstemningen tilsynelatende ble gjennomført som planlagt. Regionale myndigheter meldte ved 11-tiden at 73 prosent av valglokalene fortsatt var operative.

Les også: Kaoset herjer i Spania: Norske politikere med åpent brev

Spansk politi og katalanere i Sant Julia de Ramis ved Girona.

STANSER AVSTEMNING: Opprørspolitiet bryter seg inn i et lokale i Sant Julia de Ramis søndag morgen for å stoppe folkeavstemingen om uavhengighet i Catalonia.

Den katalanske regionslederen Carles Puigdemont raser mot politiets voldsbruk.

– Den spanske statens urettmessige voldsbruk, som både er irrasjonell og uansvarlig, vil ikke stanse det katalanske folkets vilje, sier han og føyde til at den spanske staten har med sine handlinger mistet langt mer enn katalanerne.

Puigdemont lyktes selv med å avlegge stemme ved et valglokale i Cornella del Terri om lag 110 kilometer nordøst for Barcelona etter at politiet hadde aksjonert mot lokalet der han egentlig skulle ha stemt.

SAMMENSTØT: Folk protesterer, men politiet slår ned på søndagens planlagte folkeavstemning med hard hånd.


Fordømmer politivolden

– Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggerne av Catalonia vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk, sa katalanernes president Carles Puigdemont i en TV-sendt tale etter at valglokalene var stengt søndag.

Presidenten sa at han kom til å be EU granske anklagene om brudd på menneskerettighetene som følge av myndighetenes direktiver til politiet under folkeavstemningen.

– De kan ikke lenger se den andre veien, slo han fast.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy fastholder at folkeavstemningen er ulovlig og at Spania ikke har noe å beklage. Spanias utenriksminister Alfonso Dastis sier at volden var «uheldig» og «ubehagelig», men «forholdsmessig».

– Hvis folk insisterer på å bryte loven og gjøre noe som konsekvent har blitt erklært ulovlig og som bryter grunnloven, må politiet opprettholde loven, sier Dastis til nyhetsbyrået AP.

Siden de nasjonale myndighetene forbød folkeavstemningen har det ikke vært en organisert noen nei-kampanje.

– Uten forvarsel
En av velgerne ved skolen Estela i Barcelona, Daniel Riano (54), forteller at politiet grep inn uten forvarsel.

– Vi ventet inne for å stemme da nasjonalt politi brukte makt for å komme inn. De brukte en kølle for å knuse dørglasset, og de tok alt, sier Riano, som også forteller at politiet grep ham i hodet for å dra ham ut mens han holdt hånden til kona.

– Det var utrolig, de ga ingen advarsler, sier han til nyhetsbyrået AP.

Ved en annen skole i Barcelona melder velgere at politiet lot valget gå sin gang. Ifølge øyenvitner var politifolkene trolig selv katalanere.

Forsvarer politiet
Den spanske regjeringen har med høyesterett i ryggen fastslått av folkeavstemningen om katalansk uavhengighet er i grunnlovsstridig. Regjeringens representant i Catalonia, Enric Millo, forsvarte søndag morgen politiets inngripen.

– Vi var tvunget til å gjøre det vi ikke ønsket å gjøre, sa han på en pressekonferanse i Barcelona.

Allerede ved 5-tiden søndag morgen hadde katalanske velgere stilt seg i kø utenfor de valglokalene som politiet på forhånd ikke hadde greid å stenge.

De regionale myndighetene kunngjorde samme morgen at folkeavstemningen ville la seg gjennomføre, stikk i strid med hva regjeringen i Madrid hevdet kvelden før. Da stemmeurner ankom flere valglokaler like før åpning, brøt det ut jubel blant de frammøtte.

Men flere steder var gleden kortvarig ettersom politiet rykket inn kort tid etter.

Oppfordrer til streik

Før avstemningen ble det sagt at om ja-siden fikk mer enn 50 prosent av stemmene, skal Puigdemont sende resultatet til den katalanske nasjonalforsamlingen, slik at den kan utarbeide en erklæring om selvstendighet.

Separatistgrupper har oppfordret myndighetene i Catalonia til å erklære selvstendighet.

– Ikke skuff oss nå. Sannhetens øyeblikk er her, sa Jordi Sanchez, som leder løsrivingsgruppa ANC, til de mange tusen som hadde møtt fram på Barcelonas største torg.

Det endelige resultatet er ventet innen få dager, og erklæringen vil bli sendt senest 48 timer etter at resultatet er klart.

Lederen for løsrivingsgruppa Òmnium Cultural, Jordi Cuixart Navarro, bekrefter overfor avisen La Vanguardia at de har oppfordret til generalstreik i Catalonia 3. oktober, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere